Muhalif gazeteciyi gözaltına almak için zorla uçak indiren Belarus'a tepki yağıyor

Belarus hükümeti, muhalif gazeteci Roman Protaseviç'i gözaltına almak için Atina-Vilnius seferini yapan bir yolcu uçağını zorla Minsk'e indirdi. Aleksander Lukaşenko hükümetine tepki yağıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Belarus yönetimi, Yunanistan'dan Litvanya'ya gitmekte olan bir Ryanair uçağını sahte bir bomba ihbarıyla Minsk'e zorla indirip, uçaktaki muhalif gazeteci Roman Protaseviç'i gözaltına aldı. Belarus lideri Aleksander Lukaşenko'ya dünyadan tepki yağarken, Avrupa Birliği'nin Minsk'e yeni yaptırım kararı alması bekleniyor.

SAVAŞ JETLERİ EŞLİĞİNDE İNDİRİLDİ

İrlanda merkezli havayolu firması Ryanair'e ait olan FR4978 sefer sayılı uçak, Yunanistan'ın başkenti Atina'dan Litvanya'nın başkenti Vilnius'a gidiyordu. Ancak dün, 'bomba ihbarı' gerekçesiyle Minsk'e zorunlu iniş yaptı. Belarus medyası, uçağa rotasının değiştirilmesi sırasında MiG-19 savaş jetlerinin eşlik ettiğini yazdı. 

'ÇOK KORKMUŞ GÖRÜNÜYORDU, HAKKINDA İDAM CEZASI OLDUĞUNU SÖYLEDİ'

Ryanair uçağının Minsk'e inmesinin ardından, geçtiğimiz aylarda Belarus'ta patlak veren muhalif protestoları Telegram üzerinden haberleştiren Nexta'nın eski editörü, 26 yaşındaki gazeteci Protaseviç gözaltına alındı. Uçaktaki diğer yolcular Protaseviç'in Minsk'e iniş sırasında çok korkmuş göründüğünü anlatırken, yetkililerin gazeteciyi diğer yolculardan ayırarak gözaltına alındığı belirtildi. Bir yolcu, Protaseviç'in uçağın Minsk'e inişi sırasında diğer yolculara dönerek hakkında idam cezası olduğunu söylediğini anlattı.Herhangi bir patlayıcının bulunmadığı uçak, Protaseviç'in Minks'te gözaltına alınmasının ardından Vilnius'a yedi saat gecikmeli olarak vardı.

ABD KINADI, AB'DEN YAPTIRIM ÇAĞRIARI YÜKSELİYOR

Bu olayın ardından, Belarus'a Avrupa Birliği (AB) ve ABD'den sert tepki geldi. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken 'iki AB üyesi arasındaki bir uçuşun rotasının zorla değiştirilmesini ve bir gazetecinin tutuklanmasını kınadıklarını' söyleyip, Protaseviç'in derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. Blinken, olay sırasında aralarında ABD vatandaşlarının da bulunduğu 120'den fazla yolcunun hayatının tehlikeye atıldığını belirterek, 'şoke olduklarını' söyledi.

NATO GENEL SEKRETERİ STOLTENBERG: CİDDİ VE TEHLİKELİ

Üst düzey bir AB yetkilisi olayı 'kaçırma' olarak nitelerken, uluslararası soruşturma çağrısı yapan AB'nin Belarus'a yeni yaptırımları görüşmesi bekleniyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen 'zalimce ve yasa dışı bir hareket' olarak nitelediği olayın 'sonuçları olacağını' söylerken, Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda da AB'ye yeni yaptırım çağrısı yaptı. İngiltere'den de benzer çağrılar yükseliyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de olayı 'ciddi ve tehlikeli' diye niteledi.

RUSA: BATI'NIN TEPKİSİ ŞOKE EDİCİ

AB ve NATO yetkilileri ile ABD'den gelen tepkileri eleştiren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Batı'yı 'ikiyüzlülükle' suçladı. Blinken'in 'şoke oldukları' yönündeki açıklaması karşısında Kremlin'in şaşkınlığa uğradığını söyleyen Zaharova, "Asıl, Batı'nın Belarus hava sahasındaki olayı 'şoke edici' diyerek nitelendirmesi şoke edicidir. Onlar, ABD'nin talebi üzeri Bolivya cumhurbaşkanının uçağının Avusturya'ya zorla indirilmesine şaşırmalı" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)