Belarus-Polonya krizinde Putin ve Merkel'den birbirlerine aynı tavsiye: Minsk'le konuş

Almanya Başbakanı Merkel ile Rusya Devlet Başkanı Putin, Belarus-Polonya sınırındaki krizi konuştu. Merkel Putin'den devreye girmesini istedi; Putin ise AB'nin doğrudan Minsk'le görüşmesini önerdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Belarus-Polonya sınırında yaşanan göçmen krizi devam ederken, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki ülkeden yapılan açıklamalara göre, Merkel Putin'den, Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko'nun en yakın müttefiki olarak krizin yatışması için devreye girmesini istedi. Putin'in de Merkel'e, göçmen krizini doğrudan Minsk’le konuşma tavsiyesinde bulunduğu açıklandı.

Sözcüsü Steffen Seibert'in açıklamasına göre Merkel Putin'e, 'göçmenlerin Belarus rejimi tarafından kullanılmasının insanlık dışı ve kabul edilemez olduğunu' söyleyerek, krizin dindirilmesi için Minsk yönetimine baskı yapmasını istedi.

Kremlin'den yapulan açıklamaya göreyse Putin Merkel'e, 'mevcut sorunların AB üyesi devletlerin temsilcileri ve Minsk arasında doğrudan temaslarla ele alınmasını' önerdi. Kremlin açıklamasında Merkel'in Putin'den devreye girmesini istediğine değinilmezken, Rusya'nın bu yönde bir adım atacağına dair de bir vaatte bulunulmadı. Kremlin, görüşme talebinin Berlin'den geldiğini de belirtti.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, dün sınırdaki askerleri ziyaretinden sonra parlamentoda yaptığı konuşmada, Putin'i Belarus sınırındaki krizin mimarı olmakla suçlamıştı. Putin'in 'Rusya imparatorluğunu yeniden kurmaya kararlı olduğunu' savunan Morawiecki, sınırdaki krizi 'insanların canlı kalkan olarak kullanıldığı yeni bir tür savaş' olarak nitelemişti. (DIŞ HABERLER)