BDDK Başkanı Akben: Kredi düzenlemesinin sermaye kontrolüyle alakası yok

BDDK Başkanı Akben, yüksek miktarda dövizi bulunan firmalara getirilen ticari kredi yasağının sermaye kontrolü anlamına gelmediğini belirterek, "Düzenleme 300'ün üzerinde şirketi etkileyecek" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, 'ticari kredide döviz şartı' düzenlemesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 'Ucuz kredi'nin döviz yerine yatırıma yönlenmesini amaçladıklarını belirten Akben, "Kararımız kur korumalı mevduata yönelik değil, kredilerin yatırıma, istihdama yöneltilmesine ilişkin" dedi.

NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in sorularını yanıtlayan Akben'in mesajları şöyle:

HIZLI KREDİ ARTIŞI RİSKLERE YOL AÇIYOR: Hızlı kredi artışı ve kredilerin verimli alanlarına yönlendirilmemesi bazı risklere yol açıyor. Bu çerçevede istihdama katkı sunan sektörleri desteklemek için biz bunları selektif alanlara katkı sağlasınlar diye buralara yönlendirdik. Kredileri ekonomiye katkı sağlayacak alanlara yönlendirdik.

TİCARİ KREDİDE DÖVİZ ŞARTI: İhtiyacı olmayan şirketlerin de döviz aldığını gördük. Bu düzenlemenin sermaye kontrolüyle alakası yok. Bu finansal istikrarın sağlanması konusunda önem arz ediyor. Bankacılık Kanunu bize bu yetkiyi veriyor. Yeminli mali müşavirler rapor için sisteme dahil olabilir.

KAÇ ŞİRKETİ ETKİLEYECEK?: Biz kararı alırken şöyle şartlar koyduk;

-Bunlar bağımsız denetime tabi şirketler olsun.

-Bilançodaki değer 15 milyon TL'nin üzerinde döviz karşılığı ifade etsin.

-Aktif toplamının yüzde 10'u veya bir yıllık satış hasılatının yüzde 10'undan fazlası olan hangisi ise bunlar olsun. Bu 3 şartı taşımak zorunda. Bu, şirketler bazında uygulanan bir karar. Şahısları, ortakları ilgilendiren bir karar değil. Muhtemelen 300'ün üzerinde şirketi kapsıyor.

AMACIMIZ KREDİ İLE DÖVİZ ALINMASINI ENGELLEMEK: Kararın iyileştirilmesi gereken yanları olacaktır. Uygulamayı piyasayı daha rahatlatıcı bir hale getireceğiz. İsteğimiz şu; ucuz TL kredi ile döviz alıp altın alıp bunları pozisyon tutmayın, yatırım yapın, istihdam üretin bu alanlarda kulanın. 300'ün üzerinde şirketin döviz pozisyon fazlalıkları var. 15 milyar dolardan fazla bir fazlalık var. Kontrol altına almak döviz kuru ile birebir ilintili.

KARAR YATIRIMLARI ETKİLEMEZ: Yatırımların sekteye uğramasını beklemiyoruz. Merkez Bankası'nın kur korumalı ürünü tarafında bir hareketlilik, oraya bir akış olduğunu görüyoruz. Büyük taban bu işten memnun.

KUR KORUMALI MEVDUAT 1 TRİLYONU GEÇTİ: Kur korumalı mevduattta 1 trilyon liranın üzerinde bir büyüklüğe ulaşıldı. Bizim aldığımız karar, bu alana destek vermek için yaptığımız bir uygulama değil. Kredilerin yatırıma ve istihdama yönlendirilmesini sağlamak için alınmış bir karar. Bu kararlar sürekli devam etmeyecek. Bankaların faiz oranının makul seviyede kalması önemli.

NE OLMUŞTU?

BDDK'nin aldığı karara göre; bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki, bağımsız denetime tabi şirketlerin kredi başvurusu yaptıkları tarih itibarıyla yabancı para nakdi varlıklarının (altın dahil, efektif döviz ile bankalardaki YP mevduat) Türk Lirası karşılığının 15 milyon TL'nin üzerinde olması halinde, bu şirketlerin yabancı para nakdi varlıklarının, en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10'unu aşması durumunda, söz konusu şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmamasına karar verildi. (EKONOMİ SERVİSİ)