BBI, dijital dünyanın nabzını tutuyor: Müzisyenler bağımsız olabilecek

BBI Music Co.'nun kurucuları Cihad Satıroğlu ve Berkay Öktem'le müzik dünyasındaki dijitalleşmeyi, pandeminin sanat üzerindeki etkilerini ve yeni projelerini konuştuk. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - BBI Music Co., müzik sektöründe yıllardır çeşitli rollerde biriktirdiği deneyimi, dijital dönüşüm dünyasının farkında olarak hayata geçiren bir müzik girişimi... Müzik stratejisinden; prodüksiyona, booking hizmetlerinden; etkinlik organizasyonuna, bağımsız label‘dan; menajerliğe kadar birçok alanda varlık gösteren BBI Music Co., kolektif yaratıcılık ruhundan beslenmesiyle dikkat çekiyor. Özellikle pandemi sonrası yükselişe geçen dijital yayıncılığı yakından takip eden BBI Music Co., alternatif ve bağımsız sanatçıların hikayesini ve üretimlerini müzikseverlere sunuyor.

BBI Music Co.'nun kurucularından Cihad Satıroğlu ve Berkay Öktem'le müzik dünyasındaki dijitalleşmeyi, pandeminin sanat üzerindeki etkilerini ve yeni projelerini konuştuk.

Berkay Öktem ve Cihad Satıroğlu

BBI  Music Co., dijital dünyaya uyum sağlamasıyla dikkat çekiyor. Bu uyum sürecini anlatır mısınız?

Berkay Öktem ve Cihad Satıroğlu: Pandemiyle başlayan bir süreç aslında. Senelerdir her sektörde olduğu gibi dijitalleşen bir dünya vardı pandemiyle bu dönüşüm bir süreç olmaktan çıkıp zorunluluk oldu denebilir. Biz de 2020 Mart’ta yasaklar gelmeden önce BBI’ı Management, Video ve Müzik Prodüksiyon şirketi olarak kurmuştuk. 2020 yaza girdiğimizde biz de keskin bir dönüş yaparak yapım şirketine döndük ve tamamen dijital dünyaya açılmış olduk diyebiliriz.

Dijitalleşen müzik dünyasını nasıl yorumluyorsunuz?

Berkay Öktem ve Cihad Satıroğlu: Birçok müzik emekçisi için sancılı bir geçiş süreci olsa da genele baktığımızda birçok pozitif etkisini görebiliyoruz. Dijitalleşme müzisyenlerin üretimlerini kaydetme, yayınlama ve yayma sürecinde birçok kolaylık sağladı. Sanatçılar, otoriteden uzaklaşıp bağımsız olarak hareket alanı yaratabildiler kendilerine. Biz de BBI olarak müzisyenlerin bağımsız bir şekilde var olabileceklerini söylüyoruz ve bunu destekliyoruz. Üretimin mutfağındaki işlere el atıyoruz, emeğe ortak oluyoruz.

Değinmeden geçemeyeceğimiz bir konu da şu; dijitalleşmeyle birlikte herkesin müzik üretebildiği bir dönem başladı.

'MÜZİSYENİN DAHA ÇOK KAZANDIĞI MODELLER YARATILABİLİR'

Dijital dünya aynı zamanda kendi ekonomisini de yarattı. Buradaki ekonomik modeller nasıl işliyor? Sanatçıların ve prodüktörlerin emeklerinin karşılığını aldığını düşünüyor musunuz?

Berkay Öktem ve Cihad Satıroğlu: Türkiye’de hiçbir zaman sanat üreticisinin tam olarak emeğinin karşılığını aldığını söyleyemeyiz. Günümüzde de değişen bir şey yok aslında ama en azından doğru stratejiyle ilerlendiğinde müzisyenin yapım şirketinden daha çok kazandığı modeller yaratılabiliyor. Prodüktörler için de aynısı geçerli diyebiliriz. Çünkü artık oyun alanları genişledi.

Yine dijitalleşmeyle birlikte müziğe erişim kolay ve hızlı oldu. Bu durum sizce sanat üreticisi ile alıcısı arasındaki ilişkiyi nasıl etkiliyor?

Berkay Öktem: Gözlemlediğim kadarıyla sanatçı ile sanat tüketicisi arasında daha samimi bir ilişki kurulmasına olanak sağlıyor. Dinleyici, sosyal medya üzerinden müzisyenin hayatına dahil olabiliyor. Onun hakkında daha çok bilgiye sahip olup içselleştirebiliyor.

Cihad Satıroğlu: Bu samimiyetin yanında müziğe erişimin kolay ve çok daha hızlı olması beraberinde tabii ki bir tüketim çılgınlığını da doğuruyor maalesef.

Genç sanatçıların toplandığı bir yapım şirketisiniz. Pandemiyle birlikte daha da daralan kültür endüstrisinde genç isimlere yatırım yapmak sizi korkutmuyor mu?

Berkay Öktem ve Cihad Satıroğlu: BI Music Co.'dan önceki oluşumumuz Bir Baba Indie, 12 senedir bağımsız müziği destekleyen, her döneminde genç ve yeni müzisyenleri elinden geldiğince göz önüne getirmeye çalışan bir projeydi. Yapım ve menajerlik tarafında da yine bu misyonu sürdürmeye gayret ediyoruz. BBI Music Co. ile birçok alanda aktif olduğumuz için günün sonunda kendi içerisinde bir dengeyle hareket etmeye çalışıyoruz.

BBI Music Co., genç ve dinamik bir yapıya sahip... Bunu, ortaya çıkan eserlerde görebiliyoruz. Eserleri ve sanatçıları seçerken nelere dikkat ediyorsunuz?

Berkay Öktem ve Cihad Satıroğlu: Tarzdan ve kişisel zevklerimizden bağımsız olarak, gelen projeye katkı sağlayabileceğimizi düşünüyorsak biz de taşın altına elimizi koymaya hazır oluyoruz. Şu ana kadar çalıştığımız 60’ın üzerindeki sanatçı/grup ve yayınladığımız 200’ün üzerindeki tüm şarkılarda buna özen göstermeye çalıştık.

Müzik stratejisi üzerine de kafa yoruyor  ve hizmet veriyorsunuz. Stratejilerinizi neye göre kuruyorsunuz?

Berkay Öktem ve Cihad Satıroğlu: Her sanatçıyı veya grubu öncelikle tanımak gerekiyor. Sanatçının yapmak istediği müziği anlayıp doğru bir konumlama yapmaya çalışıyoruz. Sonrasında projenin işitsel dünyasının dışında görsel bir dünya yaratmaya çalışıp sanatçıyla birlikte alınan tüm PR, marketing stratejilerini ve kararlarını uygulamaya geçiriyoruz.

Önümüzdeki günlerde hangi isimlerle tanışacağız, kimleri sahnede dinleyeceğiz?

Berkay Öktem ve Cihad Satıroğlu: Her hafta bizi heyecanlandıran çıkışlarımız oluyor ve biz bir önceki haftanın fırtınasını dindirmeden önümüzdeki haftalar için çoktan çalışmaya başlamış oluyoruz. 

Önümüzdeki günlerde çıkacak eserlerden bahsedecek olursak; ülkenin köklü ve değerli reggae gruplarından Bosphoroots’un vokalisti olarak tanınan Levvera, solo projesiyle yeni single’larını çıkaracak. Melis Yelman’ın 2022’nin ilk çeyreğinde tamamı yayınlanacak ilk uzunçalarını mümkün olduğunca teklilerle servis edeceğiz. Son dönemde yayınlanan Melis Yelman, Melis Karaduman, Levvera gibi projelerde beraber çalıştığımız prodüktörlerimizden Yaşar Görkem Arslan’ın, içinde bol bol konuk vokallerinde de yer aldığı albümünü yayınlayacağız. Hem müziği hem de görsel dünyasıyla ilgi uyandıran Ankaralı müzisyen, prodüktör CANAVAR’ın 6 parçalık EP’sini dinleyiciye sunacağız.

Sahnelerde ise Bosphoroots grubuyla Ekim ayında iki Ankara, bir Eskişehir ve İstanbul konserlerimiz olacak. Melis Karaduman, 6 Ekim tarihinde Kadıköy Sahne’de yer alacak.

Bunların haricinde birçok konser ve parti etkinlikleriyle çeşitli mekanlarda etkinliklerimizi sürdürüyoruz.

Sanatçıların kendi hesaplarından ve BBI Music Co.’nun sosyal medya hesaplarından tüm etkinliklerimizi takip edebilirsiniz.

Üretmeye devam!