Batman'da kayıp yakınları Nazım Gülmez'in akıbetini sordu

Batman'daki kayıp yakınları, 602'inci hafta açıklaması için bir araya gelerek 15 Ekim 1994'den bu yana kendisinden haber alınamayan Nazım Gülmez'in akıbetini sordu.

Google Haberlere Abone ol

BATMAN - Batman'daki kayıp yakınları İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi öncülüğünde Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi.

602'inci haftanın açıklamasını İHD Batman Şubesi yöneticilerinden Hüseyin Elçi okudu.

'ADALET HAYKARIŞLARIMIZI NEDEN DUYMAZDAN GELDİNİZ?'

Cumartesi Anneleri'nin barışçıl eylemlerine her hafta müdahale edildiğine dikkat çeken Elçi, "Adil bir toplumda huzur ve barış içinde bir arada yaşamanın geçmişle yüzleşmekten ve hesaplaşmaktan geçtiğini, bunun yolunun da zorla kaybedilen canlarımızın akıbetinin ve faillerinin ortaya çıkarılmasından geçtiğini defalarca ifade ettik. Buradan bir kez daha muktedirlere soruyoruz; yakınlarımız zorla kaybedilirken neden sessiz kaldınız? Adalet haykırışlarımızı neden duymazdan geldiniz? Biliniz ki, zorla kaybedilen, kaybettirilen sadece bizim yakınlarımız değil, aynı zamanda sizin de insanlığınız olduğunu unutmamalısınız. İnsanlığın kaybedildiği bir ülkede, onurlu bir yaşamın asla mümkün olmayacağını da buradan hatırlatırız" dedi.

'ASKER OPERASYONA GÖTÜRDÜ'

Ardından Elçi sözlerine, 15 Ekim 1994 tarihinde Dersim'in Hozat İlçesi'ne bağlı Taşıtlı köyünde ikamet ederken gözaltına alınmasının ardından bir daha kendisinden haber alınamayan 61 yaşındaki Nazım Gülmez'in öyküsünü anlatarak devam etti.

Gülmez'in evli, dört çocuk babası olduğunu dile getiren Elçi, yaşamını idame ettirmek için de tarım ve hayvancılık ile uğraştığını söyledi. 13 Ekim 1994 tarihinde Ali Boğazı bölgesinde Bolu Komando Tugayı'na bağlı askerlerin operasyonu sırasında köye baskın yapıldığını ifade eden Elçi, "Köy muhtarı ve bir köylü askerler tarafından gözaltına alınır. Köylüler akşam saatlerinde serbest bırakılır. Bu baskından iki gün sonra 15 Ekim 1994 tarihinde, öğlen saatlerinde aynı askerler tekrar köye gelir, köyde arama yaparlar, ardından evler ateşe verilerek yakılır. Operasyona katılan askerler, Nazım Gülmez’i kendilerine arazide kılavuzluk yapması gerekçesiyle evinden aldılar. Nazım Gülmez, çaresiz bir şekilde askerler tarafından köy muhtarı ile tüm köylülerin gözleri önünde zorla götürülür. Ailesi kendisinden o günden beri hiçbir haber alamaz. Gülmez’in eşi Garip Gülmez, olaydan bir ay sonra Hozat'taki binbaşıya eşinin akıbetini sorar. Binbaşı tarafından kendisine şu yanıt verilir 'Biz onları elimizde bir süre tuttuktan sonra serbest bıraktık, şimdi biz de onu arıyoruz.' Eşi Garip Gülmez, bu kez Hozat Savcılığı'na başvurur. Yapılan bu başvuru neticesinde Hozat Savcılığı görevsizlik kararı verdi" dedi.

AİHM DAVAYI REDDETTİ

Elçi, şöyle devam etti: "Verilen görevsizlik kararı üzerine Gülmez ailesi, Elazığ Askeri Savcılığı'na başvuruda bulunur. Dosyayı bir türlü sonuçlandıramayan Elazığ Askeri Savcılığı da aileye, dosyanın Malatya DGM Savcılığı'na gönderildiği bilgisini paylaşır. Malatya Savcılığı, dosya hakkında kendisinin yargı yetkisi bulunmadığı gerekçesiyle tekrar Hozat Cumhuriyet Savcılığı'na gönderir. İç hukuk yollarından herhangi bir sonuç alamayan Gülmez ailesi, davayı avukatları aracılığı ile 26 Marta 2016 tarihinde AİHM’e taşıdı. AİHM başvurunun 6 aylık süre sınırına uyulmadığı gerekçesiyle başvuruyu reddeder. İnsanlığa karşı işlenmiş olan suçların karşısında susmak, hukukun gereğini yapmamak suçtur. İşlenen bu suçlara yönelik gereğinin yerine getirilmesi için yargıyı görevini yerine getirmeye çağırıyor, yasal düzenlemeler yapılmasını ısrarla talep ediyoruz." (DUVAR)