Batman'da kayıp yakınları Hatice Atalay'ın akıbetini sordu

Batman'daki kayıp yakınları, İHD Batman Şubesi öncülüğünde 598'inci kez bir araya gelerek 10 Eylül 1996 tarihinde öldürülen Hatice Atalay'ın akıbetini sordu.

Google Haberlere Abone ol

Metin Yoksu

BATMAN - İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi öncülüğünde 598'inci kez bir araya gelen kayıp yakınları, Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması yaptı. "Kayıplar bulunsun failler açıklansın" pankartının açıldığı açıklamada kayıpların fotoğrafları taşındı. 598'inci hafta açıklamasında 10 Eylül 1996 tarihinde Diyarbakır'ın Dicle İlçesi'nde öldürülen Hatice Atalay'ın akıbeti soruldu. Bu haftaki açıklamayı ve Atalay'ın öyküsünü İHD Şube Yöneticilerinden Sinan İslam Gegin okudu.

BAHÇE SULARKEN ÖLÜM

Sözlerine İstanbul'daki Cumartesi Anneleri'ne meydanların açılmasının hukuk gereği olduğunu ifade ederek başlayan Gegin, Cumartesi Anneleri'yle dayanışmanın devam edeceğini vurguladı.

Hatice Atalay'ın hikayesini okuyan Gegin, Atalay’ın oğlu Hacı Atalay'ın olaya ilişkin İHD kayıtlarındaki beyanlarını okudu. Gegin, olayın meydana geldiği gün Hacı Atalay'ın verdiği beyana göre anne, babası ve komşuları Hatice Akkoç'un evlerine yaklaşık bir kilometre mesafede bulunan Dicle Emniyet Müdürlüğü karşısında bulunan sebze bahçelerini sulamak için gittiklerini anlattı. Dönemin koşullarından kaynaklı sulama yapmaya giden herkesin karakola bilgi verdiğini aktaran Gegin, "Ziyaret Tepesi’nden orada sürekli bir şekilde konumlanan özel harekât timleri tarafından uzun namlulu silahlarla ateş açılır. İlk taramadan sonra, bir el silah sıkılır, sonra tekrar seri bir şekilde ateş edilir. O esnada Hatice Atalay’ın eşi Emniyete doğru feryat-figan koşarak silah sıkmamalarını söyler. Ancak orada bir polis kendisine hakaret edip ‘seni de öldüreceğiz’ diyerek ona bağırır. Atalay’ın yaralandığını ve hastaneye yetiştirmek istediğini eşi o esnada polislere bildirir. Ancak sabah saat 06.00’a kadar Emniyet mensupları onları orada oyalar. Atalay orada kan kaybından hayatını kaybeder" diyerek yaşananları anlattı.

'BAĞIMSIZ SORUŞTURMA YAPILMADI'

Gegin, "Daha sonra olay yerine Cumhuriyet Savcısı ve doktor getirilir. Atalay’ın cenazesi, hastane işlemleri bittikten sonra aileye teslim edilir. Soruşturma sonucu emniyet yetkilileri, olay yerinde mermi bulamadıklarını ve olayla ilgilerinin olmadığını söyler ve dosya cumhuriyet savcısı tarafından kapanır. Olayın işlendiği tarihten bugüne yetkililer tarafından etkin ve bağımsız bir soruşturma yapılmadığı için olay faili meçhul olarak kalır" dedi.

Aradan geçen yıllara rağmen dosyanın faili meçhul olarak kaldığını ifade eden Gegin, kayıpların ve faili meçhul cinayetlerin akıbetini sormaya devam edeceklerini dile getirdi.

Hikayenin okunması ardından açıklama, oturma eylemi ile son buldu.