Bartın Irmağı kahverengi akıyor

Bartın Çevre Kültür ve Doğal Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Keskiner, Bartın Irmağı'ndaki renk değişiminin sebebi olarak çevredeki fabrika atıklarını gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

Kübra Ay Ulutaş

BARTIN - Bartın şehir merkezinden geçerek Karadeniz'e dökülen ve şehre adını veren Bartın Irmağı'nın Orduyeri Mahallesi’ndeki Çağlayan Bölgesi’nde suyun üzerinde beyaz köpüklerin oluştuğu ve ırmağın renginin kahverengiye döndüğü gözlendi.

Irmağın üstündeki köpükler ve ırmak rengindeki değişim, Bartın halkını endişelendirdi. Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü sudan numune alarak inceleme başlattı.

‘FABRİKALAR ARITMA SİSTEMLERİNİ ÇALIŞTIRMIYOR’

Bartın Çevre Kültür ve Doğal Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Ali Ünsal Keskiner, “Irmakta yaşanan bu kirlilik ve değişim ilk defa olmuyor. Geçtiğimiz 2020 yılının aralık ayında da Bartın Irmağı'nın aynı mevkiinde suyun mavi renge dönmesi, ırmaktan yayılan kötü koku ve balıkların su yüzüne çıkması ile gündem olmuş ve endişe yaratmıştı. Bu olayda da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ırmaktan aldığı numune sonucunu gecikmeli olarak açıklamıştı” şeklinde bilgi verdi. Bartın Irmağı’ndaki yaşanan yeni gelişmeleri ve süreci yakından takip ettiklerini söyleyen Keskiner, Bartın Irmağı’ndaki kirliliğin esas nedenini olarak fabrika atıklarını işaret etti: “Tam o bölgede, Organize Sanayii Bölgesi var. Buradaki fabrikalar arıtma sistemlerini çalıştırmıyor. Bütün atıklarını olduğu gibi ırmağa boşaltıyor ve ırmağın sıklıkla kirlenmesine sebep oluyor.” Sürecin hep aynı şekilde ilerlediğini vurgulayan Keskiner, yapılan denetimlerin yetersiz olduğunu şu şekilde vurguladı: “Süreç hep aynı. Bu fabrikalar atıklarını ırmağa boşaltır. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden gelen yetkililer, sudan numune alır. Bazen para cezası kesilir ancak asla uzun vadeli çözüm girişiminde bulunulmaz. Bu kadar mühim ve herkesin kılı kırk yararak hareket etmesini gerektiren bir hususta, denetim ve yaptırım mekanizmaları yeterli olsaydı, biz bugün bunları konuşmuyor olurduk.”

‘TARIM ARAZİLERİ KİMYASAL NEDENİYLE ZARAR GÖRÜYOR’

Keskiner, tarımda sulama amaçlı da kullanılan Bartın Irmağı’na yakın zamana kadar kent merkezindeki ev atıklarının boşaltıldığını anlatan Keskiner, “Bartın Belediyesi’nin yakın zamanda gerçekleştirdiği arıtma projesi sayesinde geç de olsa Bartın Irmağı kurtarıldı. Ancak yine de yeterli değil. Taraklı gemilerle denizin dibine geçmişten bugüne gönderilen tüm atıkların sıklıkla temizlenmesi gerekir” diye konuştu. Fabrikalardan çıkan kimyasal ve zararlı atıklar nedeniyle tarım arazilerinin de zarar gördüğünü ve verimin azaldığını hatırlatan Keskiner, güçlü denetlemenin yanı sıra hukuki yaptırımlardaki caydırıcılığın artması gerektiğini söyledi.