Barış Akademisyeni Nail Dertli: Sivil ölü olmayı kabul etmedik

Barış Bildirisi imzacısı akademisyenlerin açtığı davalar sonucunda görevlerine geri dönmelerinin önü açıldı. Bu isimlerden biri olan Dr. Dertli, “Halk için bilimi savunuyoruz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

DUVAR - 2016’da KHK (Kanun Hükmünde Kararname) ile ihraç edilen Barış Akademisyenleri üniversitelerine dönmeye hazırlanıyor.  

Barış Akademisyenleri’nden Funda Şenol Cantek, Tezcan Durna, Nail Dertli ve Can Irmak Özinanır’ın OHAL Komisyonu’na yaptıkları başvurular olumsuz sonuçlandı. Ancak Ankara 21’inci İdare Mahkemesi Cantek, Durna, Dertli ve Özinanır’ın davalarında ihlal kararı verdi ve akademisyenlerin üniversitedeki işlerine geri dönmelerinin yolu açıldı.

Mahkemenin iade kararını, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi iken ihraç edilen Dr. Nail Dertli ile konuştuk.

Dr. Nail Dertli

‘15 TEMMUZ HÜKÜMET TARAFINDAN FIRSATA ÇEVRİLDİ’

Dr. Dertli verilen kararlarla ilgili “Ankara 21. İdare Mahkemesi’nden bu günlerde seri kararlar gelmeye başladı. OHAL Komisyonu kararını iptal eden kararlar alıyoruz. Bu karar, Barış Akademisyenleri’nin üniversitelerine dönebilecekleri anlamına geliyor. Geçtiğimiz cuma gününe kadar 10’un üzerinde Barış Akademisyeni’nin iade kararı çıkmıştı, dün de benim içinde bulunduğum kararlar çıktı. Göreve iade sayısı sanıyorum 20’yi geçmiş olabilir” diye konuştu.

1 Eylül 2016’da ihraç edilen akademisyenlerden Dr. Dertli, o dönemi anlattı: “Barış Bildirisi, o dönem yaşanan çatışma ortamı içerisinde, Kürt meselesinin barışçı yollarla çözülmesini talep eden bir bildiriyi. Bildiri açıklandıktan sonra, barış imzacıları tehdit edilmeye başladı. Bunun üzerine benim de aralarında bulunduğum çok sayıda akademisyen bunun kabul edilemez olduğunu, ifade özgürlüğüne sahip çıkmak gerektiğini söyledi ve Barış Bildirisi’nin ikinci imzacıları oldu. Üniversitede hakkımızda soruşturma başlatıldı fakat soruşturma bitmeden, 15 Temmuz oldu ve hükümet bunu fırsata çevirdi. Sonrasında KHK ile ihraç edildik” dedi.

Baştan beri bu kararın hukuksuz olduğunu söylediklerini belirten Dr. Dertli, barış talep eden akademisyenlerin herhangi bir terör örgütüyle ilişkilendirilemeyeceğini söyledi. Dertli, “En baştan beri hukuksuz olarak sürdürülen bir sürecin bir anlamda telafisine yönelik bir karar. Ancak geç kalınmış bir karar. Üniversitelerin bu kararları bir an önce uygulamasını, hukuksuzluktan bir an önce geri adım atmalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ÖĞRENCİLERİMİZDEN KOPARILDIK’

Barış Bildirisi imzacılarına yönelik tehditlerin yapıldığını da hatırlatan Dr. Dertli, bir an önce üniversitelerine dönmek istediklerini söyledi. Dr. Dertli, “Baştan itibaren bize, ‘bunları sivil ölü yapacağız’ demişlerdi. Halk için bilimi savunuyoruz. ‘İnsan, toplum ve doğa yararına bilim’ diyorduk ve ihraç edildikten sonra da bu çizgide bilimsel faaliyetlerimizi sürdürdük. ‘Sivil ölü’ olmayı kabul etmedik ama üniversitelerimizden, öğrencilerimizden koparıldık. Bir an önce üniversitelerimize dönmek ve akademideki çalışmalarımıza devam etmek istiyoruz” dedi.