KHK’lı Platformaları Birliği deprem raporunu açıkladı

KHK'lı Platformaları Birliği, deprem felakatinin yaşandığı illerle ilgili bir rapor hazırladı. Raporda süreçle ilgili bilgiler yer aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Maraş Pazarcık merkezli 7.7 şiddetli depremden sonra KHK’lı Platformları Birliği, “KHK’lı Deprem Dayanışma” grubunu kurdular. Geziden önceki 2 haftalık süreçte depremzedelere yardım ulaştırma ve illerden tahliye sürecine rehberlik yapılan grupta sureçte yaklaşık 8 bin kişinin tahliyesi ve yerleştirilmesi sağlandı.

TESPİTLER...

Bölgeyi ziyaret eden KHK’lı Deprem Dayanışma Gönüllülerini gezi sonunda “Deprem Bölgesi İnceleme Raporu” nu yayınladılar.

Platformun tespitleri şöyle:

Zorlu kış koşullarının devam ettiği göz önüne alınarak toplu çadır alanlarının ve geçici barınma alanlarının kurulması ve yerleşimlerin sağlanması acilen çözüm bekleyen bir konudur.

2. Acı, yas, korku, öfke, hüzün ve çaresizlik duyguları içindeki depremzedeler için psikolojik destek ve fiziki koşulların iyileştirilerek normalleşmenin sağlanması öncelikli bir sorun alanıdır.

3. Depremde yakınlarını kaybetmiş insanların, yerinden edilme ve kültürlerinden yaşam alanlarından uzaklaşmama tercihlerini dikkate alacak politikalar geliştirilmeli.

4. Zorunlu deprem sigortasının düşük oranda yapıldığından binalara yönelik değerinden çok daha düşük ödemeler yapılacağı beklenmekte. Buna yönelik bir bölgesel çözüm yaşamın daha hızlı normalleşmesine katkı sunacaktır.

5. Miras hukuku işlemlerinin hızlandırılmasına yönelik önlemler alınmalıdır. Depremzedelerin hukuki yardıma ve belki de bu açıdan standartlaşmış politikalara ihtiyaç olduğu görülmekte.

6. Deprem bölgesine yönelik olarak ilgili kurumların uzun yıllara yayılmayacak tazmin politikası üretmesi ve yargı mercilerinin yükünü hafifletmesi gerekmekte.

7. Kırsal bölgelerde, özellikle tarımsal üretimin yapılması ve hayvancılık faaliyetlerinin sürdürülebilmesi için acil bir eylem planı ortaya koyulmalı.

8. İmar affı/barışı adı altında kaçak yapıların meşrulaştırılması, eski binaların kontrol edildiği halde yıkımlarının yapılmaması, inşa edilen yeni binalardaki denetimsizlikler nedeniyle depremin karşısında gün yüzüne acı bir şekilde ortaya çıktığı görülmektedir. Bu konuda inşadan, kontrole, denetimden onaya kadar yer alan sıralı tüm sorumluların araştırılması ve cezalandırılması elzemdir. (HABER MERKEZİ) Raporun tamamı

Etiketler deprem khk rapor