Bangladeş'te tren yangınında 4 kişi öldü: Hükümetten 'kundaklama' iddiası

Muhalefetin genel seçim öncesi boykot çağrısı yaptığı Bangladeş'te bir trende yangın çıktı. İktidar, yangının 'kundaklama' olduğunu, muhalefet ise 'sabotaj' olduğunu savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Asya ülkesi Bangladeş'te 7 Ocak Pazar günü yapılacak genel seçimler öncesinde oy verme kabinleri ateşe verildi. Bir trende çıkan yangında ikisi çocuk dört kişi ölürken hükümet olayı 'demokratik değerleri hedef alan bir kundaklama' olarak niteledi.

Reuters'ın haberine göre, trendeki yangın dün yerel saatle 21.00 sıralarında başladı. Sekiz yolcunun yaralanmasına sebep olan yangın, başkent Dakka'ya giden trenin dört kompartımanına daha yayıldı. Ana muhalefetin yarın yapılacak seçimleri boykot çağrısı yaptığı ülkede, Dışişleri Bakanı Minister A K Abdul Momen, "Seçimden sadece bir gün önce gerçekleşen bu trajedinin zamanlaması ülkenin demokratik süreçlerinin şenlik, güvenlik ve güvencesini engelleme niyetini gösteriyor" dedi. Trendeki yangını 'kötü niyetli kişilerin' işi olarak nitelendiren Momen, bunun 'demokratik değerleri yüreğinden vurduğunu' savundu. 

İKİSİ ÇOCUK SEKİZ KİŞİ AĞIR YARALANDI

Bangladeşli yetkililer, trendeki yangında ağır yaralanan sekiz kişinin hastanede tedavi altında olduğunu, bu kişilerin arasında iki çocuğun da bulunduğunu ve tüm yaralıların solunum yollarının yandığını bildirdi. İtfaiye yetkilisi Shahjahan Sikder de Bangladeş'in Wari bölgesinde çıkan yangının bir saatte kontrol altına alınabildiğini belirtti. 

Ana muhalefet Bangladeş Ulusal Partisi (BNP) yarınki seçim öncesinde boykot çağrısı yaparak 6 Ocak Cumartesi itibarıyla iki gün boyunca grev çağrısında bulunmuştu. Son üç seçimde iki kez boykot çağrısında bulunan BNP, Başbakan Sheikh Hasina'nın Awami Ligi partisinin 'iktidarını dördüncü dönemde de sürdürmek için yapılan sözde seçimi meşrulaştırmaya çalıştığını' savunuyor. BNP'nin istifa çağrılarını ve iddialarını reddeden Hasina ise Ekim 2023'te başlayan ve en az 10 kişinin hayatını kaybettiği başkent Dakka'daki hükümet karşıtı protestolardan ana muhalefet BNP'yi sorumlu tutuyor. 

OKULLAR VE OY KABİNLERİ ATEŞE VERİLDİ

Öte yandan, BNP'den üst düzey yetkili Ruhul Kabir Rizvi, tren yangınından iktidar partisini sorumlu tutarak bunun 'şüphesiz bir sabotaj ve acımasızlık eylemi' olduğunu söyledi. 

Geçen ay, hükümet karşıtı protestolar sırasında bir trenin eylemciler tarafından ateşe verilmesi sebebiyle dört kişi hayatını kaybetmişti. Yarınki seçimler öncesi oy kabinlerini korumak üzere yaklaşık 800 bin güvenlik görevlisinin görevlendirildiği ülkede, polis yetkilileri, en az beş ilkokul ve dört oy kabininin ateşe verildiğini açıkladı. Başkent Dakka yakınlarındaki Gazipur'da yaşanan yangınlar hakkında soruşturma başlatılırken, Khulna bölgesinde bir okulda çıkan yangınla ilgili iki şüpheli gözaltına alındı. (DIŞ HABERLER)