Balıklıgöl’de bitmeyen restorasyon turizmi etkiledi

Balıklıgöl ve Urfa Kalesi’nde yıllardır devam eden restorasyon ve kazı çalışmaları kentteki turizmi olumsuz etkiliyor. Esnaf, turizm odaları ve halk çalışmaların uzun sürmesinden dolayı tepkili.

Balıklıgöl'deki restorasyon geçen yılın aralık ayında başladı.
Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Urfa kent merkezinde bulunan Balıklıgöl ile tarihi Urfa Kalesi’ndeki restorasyon ve kazı çalışmaları, bölgedeki turizm ekonomisini olumsuz etkiliyor. Esnaf ve halk çalışmaların bir an önce bitirilmesini istiyor.

‘BALIKLIGÖL’DE ÇALIŞMALARDA SONA GELİNDİ’

Kentin simgesi olan Balıkgöl’de geçtiğimiz yılın aralık ayında başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Balıklıgöl’ün kenarında bulunan revak denilen duvarlarda yıkılmalar gerçekleşmeye başlamıştı. Ayrıca gölün çevresinde su sızması sonucunda çökmeler meydana gelmişti. Ancak çalışmaların turizm mevsimi başlamasına rağmen bitirilememesi esnafın tepkisini çekiyor.

Restorasyon çalışmalarına ilişkin Çevre Koruma Vakıf Müdürü ve Balıklıgöl Koordinatörü Sıcarettin İlhan, çalışmalarda sona doğru gelindiğini belirtti: “Balıklıgöl alanı hassas bir alan. Yanlış bir zemin analizi ya da raporlama oradaki balıkların yok olmasına sebep olabilir. O yüzden ziraat fakültesi, jeoloji mühendisleri, arkeoloji, su ürünleri alanından çok sayıda raporlama sonucu burada bir restorasyon çalışması yürütülüyor. Ondan kaynaklı da uzun zamana yayıldı.”

Çevre Koruma Vakıf Müdürü ve Balıklıgöl Koordinatörü Sıcarettin İlhan, çalışmalarda sonlara doğru geldiğini belirtti.

NET BİR TARİH YOK

Bir diğer restorasyon çalışması ise üç yıldır Urfa Kalesi’nde sürüyor. Restorasyon çalışmalarından sorumlu olan İl Kültür Turizm Müdürlüğü yetkilileri, çalışmaların büyük bir hızla devam ettiğini belirtti. Kaledeki çalışmaların ilk olarak 12 aylık kazı statüsüne tabi tutularak arkeolojik kazılara başlandığı bilgisini veren yetkililer, kazıların uzun sürmesinin nedeni olarak kazdıkça başka medeniyetlere ait yapıların ortaya çıkmasını gösterdi. Yetkililer, kalenin önümüzdeki dönemlerde kısmi olarak ziyarete açılabileceğini belirtti.

‘ÇALIŞMALAR BİTİRİLMEZSE HİÇ TURİST GELMEYECEK’

Balıklıgöl ve Urfa Kalesi etrafında dükkanları olan esnaf da durumdan şikayetçi. Göl bölgesinde lokantası bulunan İsmail Demir, girdi maliyetleri arttığı için esnafın zaten zor günler geçirdiğini söyledi. Demir, “Esnaf olarak çok zor günler yaşıyorken, turizm sezonunda göl ve kalede bu bitmeyen çalışmalar bizi çok kötü etkiliyor. Turizm şirketleri de galiba ‘burada çalışma var’ diye artık çok az turist getiriyor. Eskiden buralar dolar taşardı. Bu çalışmalar bir an önce bitirilmezse hiç turist gelmeyecek” diye konuştu.

Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ŞURO) Başkanı Merve Ofluoğlu, revakların çökmesi nedeniyle başlatılan restorasyon çalışmalarının bu kadar uzun sürmemesi gerektiğini söyledi. Çalışmaların uzun sürmesinin turizm açısından olumsuz olduğunu belirten Ofluoğu “Urfa, yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen kentlerin başında geliyor. Turizm şehri olarak kötü görünmek istemiyoruz. Bu durum turizm acentelerinin ve esnafın iş potansiyelini büyük oranda etkiliyor” dedi.