Bakan Gül: Katılırsınız, katılmazsınız AYM kararı bağlayıcıdır

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Osman Kavala çağrısına tepki gösteren Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Enis Berberoğlu'na ilişkin kararı da "Anayasa Mahkemesi kararları bağlayıcıdır" sözleriyle değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Adalet Bakanı Abdulhamit Gül Bakan Gül, TRT Haber'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 'Yeni Anayasa'yı referanduma götürerek 'millete soracaklarını' ifade eden Gül, Enis Berberoğlu kararı için ise "Anayasa Mahkemesi kararları bağlayıcıdır" dedi. Adalet Bakanı Gül'ün konuşmasından satır başları şöyle: 

REFERANDUMA GÖTÜRÜLECEK 

- Türkiye'de her kesimin 'Bu, benim anayasam', 'Evet, benim ruhum var' diyebileceği bir anayasayı yapmak bizim birinci görevimiz. Biz Türkiye'nin 2023 sonrasında ilerici bir anayasaya, daha ileri bir demokrasi anlayışına milletimizin layık olduğu bu anayasayı, milletimizle beraber yapma irademizi paylaşacağız, değerlendireceğiz. 360 referandum için, 400 anayasa için gerekli bir çoğunluk ama ne olursa olsun yine milletimizin onayına sunulacak.

- Yeni bir yüzyıla giriyoruz, yeni bir yüzyıla girerken artık bu anayasa Türkiye'nin gerisinde bir anayasadır.

- Daha özgürlükçü bir eylem planını ortaya çıkaracağız. Yakın zamanda Cumhurbaşkanı tarafından açıklanacak.

- Sadece adliyelerde dağıtılan adaletinde ötesinde, bu eylem planında tüm kurumlarla yani çevreden iklime, gençlik hakkına varıncaya kadar tüm alanlarla ilgili adaletin sağlanması hususunda bir çaba ve eylem planı var.

'KATILIRSINIZ, KATILMAZSINIZ...'

- Yargının ideolojisi olmaz, yargının tek bir ideolojisi vardır o da adalettir. Yargı, ele geçirilecek bir mekanizma değildir. Yargı el uzatılmaması, el değdirilmemesi gereken bir mekanizmadır ve herkesin saygı duyması gereken, bağımsız, tarafsız, daha da güçlü, bağımsız olması gereken bir organdır, mekanizmadır.

- (Enis Berberoğlu kararı) Anayasa Mahkemesi kararları bağlayıcıdır. Dolayısıyla karara katılırsınız katılmazsınız ve burada işin esasıyla ilgili de zaten son tahlilde bir değerlendirme yok ama mahkeme kararı bağlayıcı ve süreç de yine bu çerçevede anayasanın amir hükümleri doğrultusunda işlemiştir, işlemektedir. Bundan sonraki süreç de meclisin yine iradesiyle tecelli edecek, gerçekleşecektir.

'KİMSENİN TELKİNDE BULUNMAYA HAKKI YOK'

- (ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price'ın Osman Kavala'nın serbest bırakılması yönündeki çağrısının hatırlatılması üzerine) Yargı bağımsız, Türkiye bir hukuk devletidir. Ve kimsenin Türkiye'de görülen bir davayla ilgili tavsiye ve telkinde bulunmaya hakkı yok. Bağımsız ve tarafsız Türk yargıçları, önündeki dosyalarla ilgili deliller çerçevesinde yürüttüğü sürece ancak saygı duyarız." (AA)