Bakan AK Parti’ye yeni modeli anlattı: Alt gelir grupları kazanacak

“Yeni ekonomi modeli” döviz kurlarını artırınca “kur korumalı TL mevduat” sistemi geldi. AK Parti Grubu'na sistemi anlatan Nebati, sistemden asıl alt gelir gruplarının kazançlı çıkacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın art arda yapılan faiz indirimlerinin ardından fırlayan döviz kurunu dengelemek için gündeme getirdiği “kur korumalı TL mevduatı” sistemi tartışılıyor. “Yeni finansal alternatif” olarak sunulan sistem açıklandıktan hemen sonra döviz kurunda ciddi bir gerileme yaşandı. Ancak bunun ne kadar süreceği ve sonuçlarına dair pek çok soru işareti var. Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati bu sorulara yanıt vermek için AK Parti Meclis Grubu'na sunum yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından basına kapatılan grup toplantısında yapılan sunum yaklaşık 45 dakika sürdü. Edinilen bilgiye göre yeni Bakan Nebati AK Parti milletvekillerine “üretim odaklı ihracatı önceleyen Türkiye Ekonomi Modeli” hakkında bilgi verdi, bu model kapsamında yürürlüğe giren “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat” hesabına dair detayları paylaştı, ayrıca muhalefetin eleştirilerine yanıt verdi.

'ALT GELİR GRUBU KAZANÇLI ÇIKACAK'

Muhalefet partisi temsilcileri ve çok sayıda ekonomist “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat” sistemi ile Hazine’nin bu hesaplara vereceği garantiyi eleştirmiş, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Garibanın parası ile bankada doları olan finanse edilecek” demişti. Bakan Nebati, bu yeni mevduat hesabı olanağı ile üst gelir grubunun değil, tersine alt gelir grubunun kazançlı çıkacağını anlattı. Döviz kurundaki artışın zamlar ve maaşlarda erimelerle alt gelir grubunu olumsuz etkilediğine dikkat çeken Bakan Nebati, “Marketteki pahalılıktan alt gelir grubu zarar görüyor. Bu dövizin oturmasının en büyük faydası dövizden para kazanana değil bankada parası olmayana” mesajı verdi.

'HAZİNE KAYNAĞINDA SORUN YOK' MESAJI

“Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat” hesabı sisteminin hazineye getireceği yük de eleştiri konusu. Bakan Nureddin Nebati sunumunda kısa sürede tüm sorunların çözülemeyeceğini ancak şimdilik bir toparlanma yaşandığını, Hazine’deki kaynakla ilgili de sorun olmadığını söyledi. Sunumu izleyen milletvekillerinin aktarımına göre Bakan Nebati, devreye alınan dövize endeksli mevduat hesabı ile insanların dolara yöneliminin azalacağını ve böylece kurda büyük oynaklık beklemedikleri öngörüsünü paylaştı.

YATIRIM ÖNCELİKLERİ DEĞİŞTİ

Bakanın sunumunda dikkat çeken noktalardan biri de “Türkiye’de yatırım önceliklerinin değiştiği” tespiti oldu. Bakan Nebati yol, köprü, okul, hastane gibi çok sayıda altyapı eksiğinin geçen yıllarda büyük ölçüde tamamlandığını anlattı, yatırımlar açısından da büyük sorun yaşanmayacağı değerlendirmesinde bulundu.

'YENİ MEVDUAT HESABI DÖVİZ ALMA HIRSINI DURDURACAK'

“Dövize endeksli mevduat” sistemine henüz kaç kişinin başvurduğu bilinmiyor. Nebati’nin de bu konuda bir veri paylaşmadığı ancak getirilen sistem döviz talebini engelleyeceği için kurda büyük iniş çıkışlar öngörmediklerini, dövizin gerilediği noktada dengelenmesini beklediklerini söylediği öğrenildi. Bakan’ın sunumunda “yeni mevduat alternatifi ile döviz alma hırsı kalmayacağı için herkes sakinleşir, döviz sabitlenir, ekonomi rahatlar. Yavaş yavaş normalleşeceğiz” değerlendirmesini paylaştığı öğrenildi.

KURDAKİ DÜŞÜŞ ETİKETLERE YANSIYACAK MI?

Kur artışının ardından açıklanan yeni mevduat hesap sistemi kuru geriletti ancak bunun gıda fiyatlarına nasıl yansıyacağı merak konusu. AK Partili yetkililer market fiyatlarındaki artışın tek sebebinin dövizdeki yükseliş olmadığına dikkat çekerken Nureddin Nebati'nin sunumunda bu konuda bir öngörüde bulunmadığını, ancak denetim ve takiplerin artacağına vurgu yaptığını aktardı.

FAİZ DÜŞÜŞÜ DEVAM EDECEK Mİ?

Bakan Nebati’nin sunumunda faiz düşüşü ile ilgili de gelecek aylara dair bir öngörüde bulunmadığı öğrenilirken AK Partili yetkililer düşüşün devam etmesinin sürpriz olmayacağı görüşünü paylaştı. Merkez Bankası faizinin 9-10’a inmesinin sürpriz olmayacağını savunan bir yönetici, “Benim tanıdığım Cumhurbaşkanı Erdoğan faizi indirmeye devam eder” yorumunu paylaştı.

'ANLATIM DİLİ ÇEŞİTLENMELİ, GÜVEN VERİRSEK KAZANIRIZ'

AK Partili yetkililer döviz kurundaki gerilemeden memnuniyetlerini dile getirirken bir süre bu gelişmenin sonuçlarının izlenmesi gerektiği görüşünde. AK Partili bir yönetici döviz kurundaki yükselişin alınan son kararlarla durmasının vatandaşta bir güven oluşturduğunu belirterek, “İnsanlar şikayetlerini söylüyor ama gönül bağlarını muhafaza ediyorlar. Özellikle büyükşehirlerde bu adımları iyi anlatmak, bunun için de anlatım dilini çeşitlendirmek gerek. Güven verirsek kazanırız” değerlendirmesini yaptı.

ANADOLU BULUŞMALARI YAPILACAK

Bakan Nebati AK Parti Grubu'nda yaptığı sunumun ardından gazetecilerin sorusu üzerine yeni ekonomik modelle ilgili partisinin belediye başkanlarına, daha sonra il başkanlarına sunum yapacaklarını, daha sonra da Anadolu'da farklı sektörlerle görüşeceklerini anlattı. Bu kapsamda önümüzdeki günlerde yeni programı kamuoyuna anlatmaya dönük de çok sayıda etkinlik yapılması bekleniyor.