Azovstal fabrikasında mahsur kalan Ukrayna askerleri tahliye ediliyor

Rusya ordusunun kuşattığı doğu liman kenti Mariupol'da Azovstal fabrikasında mahsur kalan Ukrayna birliklerinin tahliye edilmeye başlandığı duyuruldu. Yaralı askerler Donetsk kentlerine götürülüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Azak Denizi'nde liman kenti Mariupol'da Rusya'nın kuşatması altında olan Azovstal fabrikasından 53'ü ağır yaralı 264 askerin tahliye edildiğini açıkladı. 

Ukrayna'nın resmi haber ajansı Ukrinform'un haberine göre, Genelkurmay Başkanlığının açıklamasında, "Mariupol'daki garnizonun belirlenen savaş görevini tamamladığı ve yüksek askeri komutanlığın Azovstal fabrikasında bulunan askeri birliklerin komutanlarına personelin hayatını kurtarmalarını emrettiği" ifade edildi.

Askerlerin tahliye edilmesi için operasyonun sürdüğü belirtilen açıklamada, “Ağır yaralı 53 askerin tahliyesi başladı ve Novoazovsk şehrindeki hastaneye götürüldüler. Diğer 211 asker, değişim prosedürüyle Ukrayna ordusunun kontrolündeki bölgeye gönderilmek üzere Olenevka’ya tahliye edildi” ifadeleri kullanıldı.

ZELENSKIY: SÜREÇ ÇOK HASSAS İLERLİYOR

Rusya'nın resmi haber ajansı TASS'a göre, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de dün gece yayınladığı videoda Azovstal'dan askerlerin tahliye edilmeye başlandığını doğruladı. 

Ukraynalı askerlerin evlerine dönmesi için çalışmaya ve zamana ihtiyaç olduğunu belirten Zelenskiy, "Aralarında ağır yaralılar var ve tıbbi müdahaleye ihtiyaçları var. Evlerine dönmesi için çalışmalar devam ediyor ancak bu iş çok hassas ve zaman alıcı" dedi. Zelenskiy, Ukrayna ordusu, istihbaratı, müzakere heyeti, Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Kızılhaç Örgütü sayesinde Azovstal’daki askerlerin hayatlarını kurtarabileceklerini umduğunu dile getirdi. 

GEÇİCİ ATEŞKES UYGULANIYOR

Rusya Savunma Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, yaralı Ukrayna askerlerinin Azovstal fabrikasından tahliye edilmesi için anlaşmaya varıldığını ve bu amaçla insani bir koridor açıldığını duyurmuştu. Bakanlık, fabrika çevresinde geçici ateşkesin uygulandığını ve Donetsk yönetimine bağlı Novoazovsk'ta bir tıbbi tesise götürülmelerine onay verdiğini belirtmişti. 

Ukrayna yönetimi ise 16 Mayıs'ta Azovstal'dan Novoazovsk'a 53 ağır yaralı askerin tahliye edildiğini, 211 Ukrayna askerinin de yine Donetsk yönetimine bağlı Yelenovka kentine götürüldüğünü açıklamıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 21 Nisan'da Azovstal'a saldırılması emrini iptal etmiş, o tarihten bu yana fabrikanın kuşatma altında tutulmasına karar verilmişti. (DIŞ HABERLER)