VİDEO

Ayrı diller, aynı hikayeler: Ezgilerle barış mesajları

Kendilerini “Türkçe, Arapça, Kürtçe, Ermenice, Lazca ve Gürcüce ezgilerden oluşan bir harman" olarak tanımlayan Hayal Band, müziklerinin Antep sınırlarını aşmasını amaçlıyor.

İnanç Yıldız

ANTEP - Hayal Band, 2014 yılında Gaziantep’te Türkiyeliler ve Suriyeliler tarafından kuruldu. Suriye'de çıkan iç savaştan sonra Türkiye'ye iltica eden mültecilerle Türkiye'de yaşayan müzik meraklılarını bir araya getiren grup, kendilerini, “Türkçe, Arapça, Kürtçe, Ermenice, Lazca ve Gürcüce ezgilerden oluşan bir harman” olarak ifade ediyor.

Grup üyelerinden Onur Aydın grubun kuruluşunu şöyle anlattı:

“Suriyelerin Türkiye’ye iltica ettiği dönemde sokakta, dernekte, değişik etkinliklerde çok fazla etkileşim işinde olduk, birlikte müzik yapmaya başladık. Orada bir şeyin farkına vardık. Aslında ezgiler, sözler, hikayeler çok ortak. Bizim farklı bir melodide anlattığımız hikâyeyi onlar başka bir melodide, bizim farklı bir sözle attığımızı onlar başka bir sözle anlatıyor ama hikâye ve melodiler bu kadar ortak olunca neden bir şey yapmıyoruz dedik” dedi.

Grup üyelerinden Maruf Yüce “Bizim çok dilli, çok kültürlü müzik yapmamızdaki en büyük amaçlardan birisi, halkları birbiriyle buluşturmak. Bu kadar savaşın ve kıyımın içinde bizim birbirimizde farkımız olmadığını ortaya koyuyoruz. Müzik ciddi anlamda büyük bir silah. Yani dünyadaki bütün silahlardan daha kuvvetlidir” diye konuştu.

Mustafa Çirkin amaçlarını “Halk ezgileri o kadar birbirine benzer ki, biz bunları buluşturduk, planlarımız bunları ileri taşımak. Sadece Antep’te kalmak istemiyoruz” cümleleriyle aktardı.