Avukatlardan kanun teklifine itiraz: Tek kelimeyle fiyasko

Avukat Hakları Grubu, Meclis’teki komisyonda görüşülen avukatlık kanun teklifine ilişkin Ankara Adliyesi’nde bir araya gelerek teklifin geri çekilmesini talep etti.

Google Haberlere Abone ol

Nur Kaplan

ANKARA- AK Parti’nin ‘çoklu baro yasası’ sonrası Ankara ve İstanbul’da kurulan yeni barolara adli yardım ödenek desteğini arttıran, hâkim ve savcı yardımcılığı getirilmesi öngörülen ve ‘stajyer avukatlara’ yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi görüşmeleri TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Avukatlık kanun teklifine ilişkin Ankara Adliyesi’nde bir araya gelen Avukat Hakları Grubu, itirazlarını dile getirerek açıklama yaptı.

‘SİYASİ KAYGILARLA MESLEK ÖRGÜTÜMÜZÜ BÖLMEYE YÖNELİK ÇABALARI KINIYORUZ’

Avukat Hakan Gönenç, adli yardım ve staja dair düzenlemeler öngören kanun teklifinin geri çekilmesi çağrısında bulundu. Düzenlemelerin siyasi kaygılar ile meslek örgütünü bölmeye yönelik haksız eylemler olduğunu ifade eden Gönenç, “5 Nisan müjdesi olarak sunulan teklif tek kelimeyle fiyaskodur. Hayal kırıklığıdır. Bu kanun teklifi derhal geri çekilmelidir. Aksi halde tarihe bir utanç belgesi olarak geçecektir” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Avukatlar intihar ederken, avukatlar büro giderlerini karşılayamazken, enflasyon altında bir değeri kalmayan avukatlık ücretleri dahi tahsil edemezken, avukatlar savundukları müvekkilleri ile özdeşleştirilip tutuklanırken, avukatlar saatlerce duruşma beklerken, mahkemelerde hakim ve savcı karakollarda kolluk tarafından hor görülürken, Avukatlık Kanunu 2. Maddesi'ne ve bilgi edinme kanunu rağmen kamu kurumlarında türlü engellemelerle karşılaşırken, stajyer avukatların bırakın gelir etmelerini sağlık güvenceleri dahi yokken, Ankara’da olan biz avukatların bir adliye binası dahi yokken, 1969 tarihli yamalı bohçaya dönmüş ve ihtiyaçlara cevap vermeyen mevcut avukatlık kanunu üzerinde yapılan bu ayrıştırıcı haksız ve anayasaya açıkça aykırı kanun teklifi ile ve tamamen siyasi kaygılarla meslek örgütümüzü bölmeye yönelik çabalarını esefle kınıyoruz.”

‘BU DEĞİŞİKLİĞİN GEÇMEMESİ İÇİN SAVAŞIN’

Avukat Gönenç, “Yalnızca 2 No’lu Baroyu ayakta tutabilmek adına adaletsiz adli yardım paylaşımı yöntemi ile haksız kazanca sebebiyet verecek, naylon staj yolunu açacak ve 2 No’lu baroya baskıyla yeni üyelerin kazandırılmasını amaçlayan bu kanun teklifine karşıyız” diye konuştu.

Avukat Hakları Grubu İstanbul Sözcüsü Avukat Gökhan Ahi ise kanun teklifinin çoklu baro sistemini fonlamak ve avukatları parçalamak için sunulduğunu, teklifin kabul edilmesi sonucunda birden fazla baronun bulunduğu illerde adli yardım bütçeleri, numaralı barolar lehine adil olmayan bir şekilde paylaştırılacağını ifade etti.

Avukatların her devirde hak arama hürriyetini savunduğu için otoriter yönetimlerin “istenmeyen çocukları” olduğunu belirten Ahi sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yüzden ki, savunma kurumunu güçsüzleştirmek ve etkisizleştirmek istiyorlar. Bugün görüşülecek bu kanun teklifi bu planın bir parçasıdır. Buna hep birlikte karşı duralım. Sessizlik içerisinde teslim olanlara sesleniyorum, susmayınız. Dün susanlar bugün avukatlığın kara tarihinde yerini almıştır. Siz de aynı karanlık tarihe gömülmek istemiyorsanız, çıkın Meclis’e gidin. Bu değişikliğin geçmemesi için savaşın.”