Avukata kesilen hız cezası 'Duruşmam vardı' diye savunma yapınca iptal edildi

Ankara'da kazaya karışan ve polis gecikince olay yerini terk eden avukata hız cezası kesildi. Avukat, "Duruşmam vardı" diyerek savunma yaptı. Mahkeme cezayı iptal etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara'da avukat Paşa Büyükkayaer, 1 Nisan'da Batı Adliyesi Aile Mahkemesi'nde boşanma davası olan müvekkilinin saat 09.30'daki duruşmasına gitmek için otomobiliyle yola çıktı. Büyükkayaer, Çankaya Gazi Mahallesi'nde saat 08.45 sıralarında maddi hasarlı kazaya karıştı. Karşı tarafla anlaşamayınca olay yerine polis çağırıldı. Büyükkayaer, polisin gecikmesi üzerine duruşmaya geç kalmamak için tutanak tutmadan yola devam etti.

Ankara Batı Bulvarı Güvercinlik Tesisleri önünde hızı sınırını yüzde 30 aşan Büyükkayaer'e 652 lira idari para cezası uygulandı. Kesilen cezayı ödeyen Büyükkayaer daha sonra avukatı aracılığıyla mahkemeye başvurdu.  Dilekçede, "Avukatlık Kanunu'nun 1’nci maddesi 'Avukatlık, kamu hizmeti ve serbest bir meslektir' demektedir. Müvekkil ise kamu görevini icra ederken, kendi müvekkilini hak kaybına uğratmamak için hız sınırını aşmak zorunda kalmıştır. Açıklanan sebeplerden anlaşılacağı üzere müvekkilin hız sınırını aşma kastı bulunmamaktadır" denilerek cezanın iptali ve ödenen paranın geri iadesi talep edildi.

MAHKEME AVUKATI HAKLI BULDU

İtiraz dilekçesini değerlendiren Ankara Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği savunmayı haklı bularak Paşa Büyükkayaer'e kesilen cezanın iptaline karar verdi. Paşa Büyükkayaer, "Hız sınırının 82 kilometre olduğu yerde 123 kilometre hızla radara yakalandım. Cezayı ödeyerek yasal süresi içinde itiraz ettim. Sonuçta ben duruşmaya giderken bir vatandaşın hakkını temsil etmeye giderken bu cezayı yedim. Bu sebeple kamu görevi icra ediyorum" diye konuştu. (DHA)