Avrupa'da 'İngiliz turist' krizi: Merkel karantina için bastırıyor

Delta varyantının İngiltere'de yayılması Avrupa'da kriz yarattı. Almanya Başbakanı Merkel, AB içi kısıtlamasız seyahatin başlaması öncesinde İngiliz turistlere aşılanmış olsalar bile karantina istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsünün daha hızlı yayılan Delta varyantı nedeniyle Avrupa'da İngiliz turistler konusunda tartışma patlak verdi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Delta varyantının İngiltere'de sık görülmesi nedeniyle Avrupa Birliği (AB) çapında İngiliz turistlere iki doz aşı yaptırmış olsalar bile yeniden karantina zorunluluğu getirilmesini istiyor. Turizm gelirleri için İngiliz turistlere ihtiyaç duyan Yunanistan, Portekiz, İspanya, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Malta'nın ise buna direnmesi bekleniyor. 

MACRON DESTEKLİYOR

İngiliz gazetesi The Times, Merkel'in, Delta varyantının çok yaygın olması nedeniyle İngiltere'yi 'endişe veren ülkeler' kategorisine almak istediğini yazdı. Habere göre Merkel, aşı yaptırıp yaptırmadıklarına bakılmaksızın İngiliz turistlerin AB'ye girişte karantinada kalmasını istiyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un da bu adımı desteklediği belirtiliyor.

AKDENİZ ÜLKELERİNDEN DİRENÇ GELECEK

Merkel'in planlarının bu hafta AB'nin entegre siyasi kriz komitesinde üst düzey yetkililerce ele alınması ancak Yunanistan, Portekiz, İspanya, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Malta'nın öneriye karşı çıkması bekleniyor. Merkel cuma günü de, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile biraraya gelecek.

İngiltere'nin temmuz ayında iki doz aşı yaptırmış olan vatandaşlarına yüksek riskli kategorisinde olmayan ülkelere seyahat izni vermesi bekleniyordu. Öte yandan AB'nin de, 1 Temmuz'dan itibaren dijital Covid sertifikası ile birlik içinde kısıtlama olmaksızın seyahate izin vermesi planlanıyordu.

PORTEKİZ'DEN YENİ KISITLAMA

İngiliz turistlerle ilgili tartışma, son dönemde Delta varyantı vakalarında artışa sahne olan Portekiz'de de tartışma konusu. Portekiz hükümeti bugün açıklanan kararla bir 'ara çözüm' buldu. Buna göre, İngiltere'den Portekiz'e gidecek kişilerin iki doz aşı yaptırmamış olmaları halinde 14 gün evde veya hükümetin belirlediği bir yerde karantinada kalması gerekiyor. Portekiz bu kararla, aşı yaptırmayan İngilizlere fiilen yasak koymuş oldu. Kararın şu an için 11 Temmuz pazar gününe kadar yürürlükte kalması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)