Aşıda ikinci doza dikkat: İlk dozu yaptıran doktor Covid'e yakalandı

İtalya'da Pfizer-BioNTech’in geliştirdiği Covid-19 aşısının ilk dozunu olan bir doktorun korona virüsü testi pozitif çıktı. Uzmanlar, aşının ancak ikinci dozdan sonra koruma sağladığına dikkat çekti; aşı olanları ilk dozdan sonra rahatlamamaları konusunda uyardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya’nın Siracusa kentindeki Umberto I Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Departmanı Direktörü Dr. Antonella Franco’nun altı gün önce Pfizer-BioNTech’in geliştirdiği Covid-19 aşısının ilk dozunu yaptırmasının ardından korona virüsü testi pozitif çıktı. Uzmanlar, bu durumun normal karşılandığını vurguladı.

Sicilya Bölgesi Sağlık Departmanı tarafından yapılan açıklamada, Dr. Franco'nun altı gün önce Palermo'da ilk aşı olan kişilerden biri olduğu belirtildi. Doktorun virüsü aşı olmadan kapmış olabileceği de düşünülürken, Dr. Franco ile Palermo'ya aşı olmaya giden ekipteki sağlık çalışanları da inceleniyor.

'ANCAK 2. DOZDAN SONRA TAM KORUMA SAĞLIYOR'

İtalya Sağlık Yüksek Kurulu Başkanı Franca Locatelli yaptığı açıklamada, Covid-19 aşısının sadece ikinci dozunun uygulanmasının ardından tam koruma sağladığına dikkat çekti. Locatelli, "Bilimsel araştırmalar 1’inci dozun tam koruma sağlamadığını ve ilk dozun ardından enfekte olan kişiler görüldüğünü açıkça belirtiyor. İkinci doz aşıdan sonra tam bir korumadan bahsetmek mümkün. Bu nedenle aşı olanların da sorumlu davranışları bırakmamaları gerekiyor” dedi.

'KORUMA SAĞLAMASI 10-14 GÜNÜ BULUYOR'

Geçtiğimiz hafta da ABD'de aşının ilk dozunu olan bir hemşire Covid-19'a yakalanmış, haberin aşıya olan güveni sarsmasından endişelenen sağlık uzmanları bu tür vakaların beklenir olduğunu vurgulamıştı. ABD'li bulaşıcı hastalıklar uzmanı Christian Ramers, hemşirenin hastalığı aşı olmadan önce de kapmış olabileceğini ve aşının yaptırılır yaptırmaz bağışıklık oluşturmadığını hatırlatmıştı. Ramers, "Klinik denemelerden şunu biliyoruz ki, aşının koruma sağlamaya başlaması 10 ila 14 günü buluyor" demişti. (Sputnik, DIŞ HABERLER)