Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı 7 Aralık'ta yapılacak

Ocak ayından itibaren geçerli olacak yeni asgari ücreti belirlemek üzere komisyon bugün Çalışma Bakanlığı'nda toplandı. İkinci toplantı 7 Aralık'ta üçüncü toplantı ise 9 Aralık'ta yapılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, aileleriyle birlikte 30 milyonu aşkın kişiyi ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında süreç bugün başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün saat 14.00'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda toplandı. İşveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise Türk-İş temsil edecek. 

TARAFLAR GÖRÜŞMELERİN ERKEN BİTİRİLMESİNDEN YANA

Komisyon, asgari ücreti belirlemek üzere 4 kez toplanıyor. Ancak yüksek enflasyon ve kontrolden çıkan döviz kurlarının tetiklediği zamlar sonucu çalışanların alım gücü dip yaptığı için taraflar görüşmelerin aralık sonu beklenmeden sonuçlandırılmasından yana olduklarını deklare ettiler. Beklenti ise ay ortasında bir sonucu ulaşılması yönünde.

Öte yandan işçi ve işveren kesimi, asgari ücret başta olmak üzere tüm ücretler üzerindeki vergilerin kademeli olarak azaltılmasını talep ediyor.

3 KONFEDERASYONDAN ORTAK AÇIKLAMA

İşçi konfederasyonları Türk-İş, Hak-İş ve DİSK yaptıkları ortak açıklamayla, asgari ücretin 'insan onuruna yakışır' bir düzeyde belirlenmesi çağrısı yapmıştı. TÜİK'in açıkladığı asgari ücretin piyasadaki durumla örtüşmediğini vurgulayan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay "İşçi, ek iş yapıyor. Asgari ücretlilerin yüzde 90’ı böyle. Az da olsa memur da ek iş yapıyor. İnsanlar mecburen ikinci üçüncü işte çalışıyor. Açıklanan enflasyon yüzde 20. Bunun çok üzerinde zam vermek lazım" çağrısı yapmıştı.

TÜRK-İŞ: ASGARİ ÜCRETLİ SAYISINI AZALTMALIYIZ

Türk-iş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat artan enflasyonla beraber döviz kurunun yükselmesi ile alım gücünün düştüğünü söyledi. Irgat, "Son 2 ayda hayat şartlarının olabildiğince zorlaştığı bir dönem yaşıyoruz. Bu şartlar ister istemez asgari ücretteki beklentileri yükseltmiş durumda. Bir yanlış algı içerisindeyiz. Aslında bizim en az ücret olarak belirleyeceğimiz ya da kabul edilen asgari ücret maalesef toplumda çalışanlar içinde genel bir yaşam ücreti olarak algılandı. Aslında bizim yapmamız gereken, hükumetlerimizin yapması gereken bu yanlışlığı düzeltmek. Yani asgari ücretli çalışan sayısını azaltmak. Bunu yapmak için de demokratik bir ülkede yaşadığımıza göre insanların anayasal hakkı olan örgütlenme hakkını yani sendikalı olma hakkını kullanabilecekleri yapıyı ortaya koymak gerekiyor" dedi.

TİSK: SİGORTA PRİM YÜKLERİNİN AZALTILMASINI İSTİYORUZ

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise hükümet tarafından istihdamın korunması ve artırılması için verilen desteklerin oldukça önemli olduğunu belirterek "Asgari ücret teşviki yeni istihdam yaratılmasında kayda değer fayda sağlamaktadır. Bunu geçtiğimiz dönem verilen desteklerde de gördük. Asgari ücret belirlenirken ülkemizin ekonomik durumunun işletmelerimize olan etkisinin göz önünde bulundurulmasının altını çizmek istiyorum. Asgari ücret tespitinde, dünyanın ve ülkemizin içinde olduğu sürecin yarattığı olağanüstü ekonomik durumun ve kayıt dışılığın dikkate alınmasını, başta asgari ücret olmak üzere tüm ücretler üzerindeki vergi ve sigorta prim yüklerinin kademeli olarak azaltılmasını istirham ediyoruz" diye konuştu.

İKİNCİ TOPLANTI 7 ARALIK'TA

Konuşmaların ardından basına kapalı devam eden Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı yaklaşık 1 saat sürdü. Çıkışta tekrar açıklama yapan TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, "İnşallah karşılıklı anlayış içinde beklentilere sonuç verebilecek anlayışı ben şahsen bekliyorum" ifadelerini kullandı. 

İkinci toplantı, 7 Aralık Salı günü saat 14.00’te TÜRK-İŞ’te, üçüncü toplantı ise 9 Aralık Perşembe günü saat 10.00’da TİSK’te yapılacak.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Asgari ücreti, işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

ASGARİ ÜCRET KESİNTİLERİ...

Asgari ücret, bekar bir işçi için aylık brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor.

Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net 3 bin 40 lira 87 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 4 bin 203 lira. Bunun 3 bin 577 lira 50 kuruşu brüt asgari ücret, 554 lira 51 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 71 lira 55 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor. (EKONOMİ SERVİSİ)