İşçilerden 'asgari değil insanca ücret' eylemi

İstanbul'da Türk-İş'e bağlı sendikaların katılımıyla gerçekleştirilen eylemde, asgari ücretin, işçinin ve ailesinin insanca yaşamasını sağlayacak bir düzeye çekilmesi çağrısı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yarın gerçekleştirecek. Toplantı öncesi üç işçi konfederasyonu Türk-İş, DİSK ve Hak-İş ortak açıklama yaparken, İstanbul'da da sendikalar alana çıktı.

Türk-İş'e bağlı sendikalar tarafından Odakule'de yapılan kitlesel basın açıklamasında, asgari ücretin, işçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuruyla bağdaşacak bir ücret olması gerektiği hatırlatıldı.

İstanbul'daki eyleme işçi sendikaları temsilcileri ve işçiler katıldı.

Asgari ücretin bu çerçevede belirlenmesi çağrısı yapılan açıklamada, şöyle denildi: 

"Asgari ücret belirleme çalışmaları sadece ücretli kesimi değil toplumun tümünü yakından ve doğrudan ilgilendirmektedir. Sadece asgari ücret alanlar değil; asgari geçim indirimi, işsizlik ödeneği, kısa çalışma ödeneği, engelli ve yaşlılık aylığı ile bakım yardımı, genel sağlık sigortası, bireysel emeklilik, sosyal güvenlik borçlanması, sosyal güvenlik alt ve üst primlerinin belirlenmesi gibi çok geniş bir alanı kapsamaktadır.

Ekonomide özellikle son dönemde döviz kurlarında yaşanan olağanüstü dalgalanma ve başta gıda ve kira olmak üzere temel mal ve hizmet fiyatlarında görülen artışlar, emeğinden başka hiçbir geliri olmayan ücretli çalışanların satın alma gücünü geriletmiştir. Bu nedenle, 2022'de geçerli olacak asgari ücretin, ekonomide yaşanan gelişmeler de dikkate alınarak, insana yakışır bir yaşam düzeyini sağlayacak şekilde tespit edilmesi gereği ortak düşüncemizdir." (EKONOMİ SERVİSİ)