VİDEO

Asgari ücret bilmecesi: Ne kadar olmalı, sokak ne düşünüyor?

Türkiye'de milyonlarca çalışanın gözü Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda. Yeni yılın asgari ücreti kaç TL olmalı, sokak ne istiyor?

Eren Güvendik

ANKARA - 2024 yılındaki asgari ücreti belirlemek üzere komisyon çalışmaları başladı. Bu yıl için bir zam yapılacağı söylenen asgari ücrette birçok farklı tahmin ve talep var.

11 Aralık'ta toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan "2024 asgari ücret miktarının sosyal diyalog ve istişare yoluyla ekonomimizi büyütecek, çalışanımızın gelirlerini enflasyona ezdirmeyecek en makul noktada belirlenmesi için çalışacağız" demişti.

Halihazırda net 11 bin 402 lira olan asgari ücret için Türk-İş genel Başkanı Ergün Atalay ise "Bu ücret başlangıç ücreti. Öyle bir noktaya geldi ki bu ücret geçim ücreti oldu. Bakan bu sene bir defa olacak diyor. Hiç olmasın, zam da yapmayın para da vermeyin" dedi.

'ZAM ORANI EN AZ YÜZDE 65 OLMALI'

Gazete Duvar yazarı Süleyman Karan, asgari ücretin en az 18-20 bin TL aralığında olması gerektiğini belirtti. Karan tek zam yapılması durumunda dar gelirlinin "açlıkla yüzleşeceğini" söyledi ve hükümetin enflasyon tahminini hatırlatarak, alım gücünün sürekli düşeceğine işaret etti.

Gazete Duvar mikrofonlarına konuşan Ankaralılar da mevcut asgari ücretin çok düşük kaldığını, yılda tek zam yapılacaksa oranın yüksek olması gerektiğini ifade etti.