Arjantin'de protestolar: Hükümet güvenlik masraflarını eylemcilerden talep etti

Arjantin'in faşist Milei başkanlığındaki yeni yönetimi, kemer sıkma politikalarına karşı düzenlenen eylemlerin güvenlik masraflarının protestonun organizatörlerinden isteneceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Arjantin'de faşist Devlet Başkanı Javier Milei'nin hükümeti, açıklanan kemer sıkma politikalarına karşı düzenlenen protestonun organizatörlerine, güvenlik masraflarını karşılamak zorunda kalacaklarını söyledi. Hükümet sözcüsü, masrafların 60 milyon pesoya (75.000 dolar) ulaştığını, 'faturanın sosyal hareketlere gönderileceğini' kaydetti.

Bu hafta binlerce kişi başkent Buenos Aires sokaklarına dökülerek yeni Devlet Başkanı Milei'nin ekonomi politikalarını protesto etti. Milei, kamu hizmetleri harcamalarında kesintileri de içeren "ekonomik şok terapisi" adını verdiği planlarını açıklamıştı. 10'u aşkın sivil toplum örgütünün, çok sayıda polisin görevlendirildiği protestolarda 'ortalama çalışma saati masrafları' ve araçların benzin tüketimini kapsayacak şekilde güvenlik masraflarını ödemek zorunda kalacağı bildirildi. Hükümet Sözcüsü Manuel Adorni, bu grupların 'vatandaşlara yüklenmemesi gereken maliyetin sorumluluğunu üstleneceğini' söyledi.

'BU BANA 1970 VE 80'LERDEKİ DİKTATÖRLÜĞÜ HATIRLATIYOR'

Organizatörler yoğun güvenlik önlemlerini provokasyon girişimi olarak eleştirmişti. Polo Obrero adlı protesto grubunun lideri Eduardo Belliboni, güvenlik müdahalesi için "Bu bana 1970 ve 1980'lerdeki diktatörlüğü hatırlatıyor" değerlendirmesinde bulundu.

İki haftadan kısa bir süre önce göreve gelen Milei, planlarını protestolarla engellemeye çalışan gruplara karşı sert önlemler alacağını söylemişti. Milei hükümeti, kamu şirketlerinin özelleştirilmesinin yanı sıra yakıt ve ulaşım sübvansiyonlarının azaltılması gibi kamu harcamalarında büyük kesintileri de içeren ekonomi politikalarını açıkladı. Milei geçen hafta para birimi pesonun değerini ABD doları karşısında yüzde 50'den fazla zayıflattı. Arjantin'in 44 milyar dolar borçlu olduğu IMF bu önlemleri 'cesur' olarak nitelendirdi ve özel sektörün büyümesi için gerekli ortamın yaratılmasına yardımcı olacaklarını söyledi.

Arjantin, son bir yılda yaklaşık yüzde 150 oranında seyreden enflasyonla mücadele ediyor. Nüfusun yüzde 40'ının yoksulluk sınırının altında yaşadığı ülkede, düşük nakit rezervleri ve yüksek devlet borçları da başlıca sorunlar arasında sıralanıyor. (BBC Türkçe)