Faşist Milei'nin 'şok terapisi' başladı: Arjantin'de devalüasyon kararı

Javier Milei'nin devlet başkanı olduğu Arjantin'de ülkenin para birimi pezo'nun değerinde ABD doları karşısında yüzde 50'den fazla devalüasyon yapılması kararı alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Amerika ülkesi Arjantin'de yemin ederek resmen göreve başlayan ve yaptığı ilk açıklamada ülke ekonomisine 'şok terapisi' uygulanacağını duyuran faşist Devlet Başkanı Javier Milei hükümeti, ülkenin para biriminin değerinde ABD doları karşısında yüzde 50'den fazla devalüasyon yapılacağını bildirdi. Ekonomi Bakanı Luis Caputo da kamu harcamalarında 'derin kesintiler' yapılacağını açıkladı. Söz konusu kesintiler, akaryakıt ve ulaştırma sübvansiyonlarının azaltılmasını öngörüyor.

BBC'nin haberine göre, Arjantin tarihinde en kötü ekonomi miraslarından birini devraldıklarını anlatan Bakan Caputo, hiperenflasyonu engellemek için adımlar attıklarını söyledi. Caputo, "Birkaç ay boyunca öncesinden daha kötü olacağız, özellikle de enflasyon konusunda... Bunu söylüyorum çünkü Devlet Başkanı'nın dediği gibi rahatsızlık veren gerçeği söylemek rahatlık veren yalanı söylemekten iyidir" diye konuştu. Caputo, 1 ABD dolarının 391 pezo olan kur değerinin 800 pezo olarak güncelleneceğini bildirdi.

IMF: ÖNEMLİ BİR ADIM

Son bir yıl içinde fiyatların yaklaşık yüzde 150 arttığı Arjantin, artan enflasyon ile mücadele ediyor. Nüfusun yüzde 40'ının yoksulluk sınırının altında olduğu ülkede, düşük nakit rezervleri ve yüksek hükümet borcu sorunları da devam ediyor. 

Arjantin'in 44 milyar borcu olan Uluslararası Para Fonu (IMF) atılan bu adımları 'cesur' adımlar olarak değerlendirerek özel sektör büyümesi için bir ortam yaratılmasına yardım edeceklerini söyledi. IMF Başkanı Kristalina Georgieva, "Alınan kararlı önlemleri memnuniyetle karşılıyorum. Bu, istikrarı yeniden tesis etmek ve ülkenin ekonomik potansiyelini yeniden inşa etmek için önemli bir adım" ifadelerini kullandı.

Devalüasyon, sabit kur sistemlerinde ödemeler dengesi açık veren ülkenin ulusal para birimlerinin dış satın alma gücünün, hükümetçe alınan bir kararla düşürülmesi işlemidir. (DIŞ HABERLER)