Araştırma: Pfizer/BioNTech aşısı Güney Afrika varyantına karşı da etkili

Korona virüsünde görülen Güney Afrika varyantının, Pfizer/BioNTech aşısının etkisini azaltmadığı gösterildi. ABD'de yapılan bir araştırmada, Pfizer aşısının hem İngiliz hem Güney Afrika varyantlarına karşı etkili olduğunu ortaya koydu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pfizer/BioNTech aşısının, Güney Afrika'da görülen ve Covid-19'un daha ağır geçirilmesine yol açan korona virüsü varyantına karşı etkili olduğu belirtildi. Teksas Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, Pfizer/BioNTech aşısının, İngiliz ve Güney Afrika varyantlarının virüsü nötralize ettiği saptandı.

Nature Medicine dergisinde yayımlanan çalışma, Pfizer/BioNTech aşısının iki dozunu üç hafta ara ile yaptıran 20 kişinin kan örnekleri üzerinde gerçekleştirildi. Çalışmada, bu varyantlarda görülen mutasyonların kombinasyonları kan örnekleri üzerinde test edildi.

Analizlerde, Pfizer/BioNTech aşısının, İngiliz ve Güney Afrika varyantlarının paylaştığı N501Y mutasyonu ile sadece Güney Afrika varyantında görülen E484K mutasyonuna karşı etkili olduğu tespit edildi. Bununla birlikte, E484K karşı sağlanan etkinin bir miktar daha düşük olduğu belirtildi.

Söz konusu mutasyonların her ikisi de, korona virüsünün insan bedenine tutunmak için kullandığı 'çıkıntılı' proteinlerde görülüyor.

AstraZeneca firması ile Oxford Üniversitesi'nin aşısının, Güney Afrika varyantı karşısında etkisinin sınırlı olduğu belirtilmişti. Firmadan hafta sonunda yapılan açıklamada, aşının Güney Afrika varyantında ağır hastalık ve ölümden koruduğu ancak hafif ve orta şiddetli Covid-19'a karşı etkisinin ciddi ölçüde azaldığı belirtilmişti. Güney Afrika Cumhuriyeti bu araştırma sonrası sağlık çalışanlarını AstraZeneca/Oxford aşısı ile aşılama planlarını askıya almıştı. Son olarak The Guardian gazetesi aşının koruma oranının Güney Afrika varyantında yüzde 10 seviyesine düştüğünü yazdı. (DIŞ HABERLER)