Araştırma: Dünya’nın manyetik kutuplarının yer değişimi yakın zamanda gerçekleşmeyecek

Esrarengiz bir anomali, polaritenin tersine çevrildiğine dair çeşitli spekülasyonlara neden olmuştu. Yeni bir araştırmaya göre, manyetik kutuplarda yakın zamanda bir yer değişimi gerçekleşmeyecek.

Google Haberlere Abone ol

Andrew Jones

Gezegenimizin Güneş rüzgârlarına ve diğer radyasyona karşı görünmez kalkanındaki anormallikleri inceleyen bilim insanlarının aktardığı kadarıyla, Dünya’nın manyetik alanı yakın zamanda dramatik bir yer değiştirmeye doğru ilerlemiyor olabilir. Dünya’nın manyetik kuzey ve güney kutupları, ortalama her 200 bin yılda bir düzensiz aralıklarla değişiyor ve bu olay çevre ve teknolojiyi çarpıcı bir şekilde etkileyebilir. Son zamanlarda, manyetik alanın şaşırtıcı derecede zayıf olduğu esrarengiz bir bölge olan ‘Güney Atlantik Anomalisi’ sebebiyle, bir sonraki yer değişiminin yakın zamanda gerçekleşeceğine dair spekülasyonlar ortaya atıldı. Öte yandan, sonuçlanan yeni bir araştırmaya göre, bu anomali manyetik alandaki zayıflamanın ve yer değiştirmenin yakın zamanda gerçekleşeceğini göstermiyor olabilir.

Lund Üniversitesi’nde jeolog ve araştırmanın ortak yazarı olan Andreas Nilsson verdiği bir demeçte, “Son 9000 yıl içerisinde Dünya’nın manyetik alanında gerçekleşen yer değişikliklerini haritalandırdık ve Güney Atlantik’teki gibi anomalilerin büyük ihtimalle Dünya’nın manyetik alanının gücüyle bağlantılı değişimlerle ilişkili tekrarlanan olgular olduğunu bulduk” diyor.

KULLANILAN BİLGİSAYAR MODELİ DEĞİŞİM GÖSTERMİYOR

Ulaştıkları sonuçlar, Dünya’nın sahip olduğu manyetik alanın geçmişine dair bilgiler içeren yanmış haldeki arkeolojik eserlerin, volkanik örneklerin ve tortu sondaj örneklerinin analizlerine dayanıyor.

Lund Üniversitesi’nden bir ekip, bu verileri belirli yer ve zamanlarda manyetik alanın yönünü ve gücünü simüle eden bir model geliştirmek doğrultusunda kullandı. Nilsson, “Yeniden yaratılan anomalilerle benzerlikleri baz alarak, Güney Atlantik Anomalisi’nin önümüzdeki 300 yıl içinde büyük olasılıkla yok olacağını ve Dünya’nın (manyetik) kutuplarında bir yer değiştirme yaşanmayacağını tahmin ediyoruz” diyor.

Araştırmanın ayrıntıları, 6 Haziran’da PNAS adlı bilimsel dergide yayınlandı.


Yazının orijinali Space sitesinden alınmıştır. (Çeviren: Tarkan Tufan)