Arap Birliği’nden Tunus çağrısı: Seçim araştırılsın

Çoğu partinin boykot kararı aldığı erken genel seçimlerde katılımın yüzde 8,8 civarında kaldığını hatırlatan Arap Birliği, 'araştırma' çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Arap Birliği, Tunus’ta çoğu partinin boykot kararı aldığı erken genel seçimlere katılımın çok düşük olmasının nedenlerinin araştırılması çağrısında bulundu. Arap Birliği'nin Tunus seçimlerini izleyen temsilciliğinden yapılan yazılı açıklamada, seçimlere katılımın düşük olduğu ve katılım oranlarının yüzde 8,8 civarında kaldığı hatırlatıldı.

AA'nın aktardığına göre açıklamada, seçim süreciyle ilgili tüm taraflardan düşük katılıma neden olan sebeplerin incelenmesi istenerek, yeni seçim sistemi gibi çeşitli etkenlerin de bu sonuca neden olabileceğine işaret edildi. Oy kullanma ve oyların sayılması işleminin, sakin ve düzenli bir atmosferde gerçekleştiği belirtilen açıklamada, Arap Birliği heyetinin ziyaret ettiği seçim merkezlerinin yüzde 92,7'sinin çevresinde herhangi bir seçim propagandasına rastlanılmadığı ve seçim merkezlerinde güvenliğin iyi bir şekilde sağlandığı vurgulandı.

Açıklamada ayrıca seçim sürecinde seçmenleri etkileyecek herhangi bir girişimin tespit edilmediği, ziyarette bulunulan seçim merkezlerinin yüzde 78,9'unda çalışan sandık görevlilerinin performansının beğenildiği kaydedildi.

Tunus'ta 161 sandalyeli parlamentonun yeni üyelerini belirlemek için dün erken genel seçim düzenlenmişti. Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker, yaklaşık 9 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede sandıkların kapanmasının ardından yaptığı açıklamada, seçimlere katılımın yüzde 8,8 civarında olduğunu duyurmuştu.

SEÇİMLER NEDEN BOYKOT EDİLİYOR?

Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de Meclisin çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırmış, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağlamıştı. Said, 13 Aralık 2021'de açıkladığı "siyasi krizden çıkışın yol haritası" ile ülkede 25 Temmuz 2022'de Anayasa değişikliği referandumuna, 17 Aralık 2022'de de erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar Meclisin kapalı kalacağını bildirmişti. Ülkede 25 Temmuz'da seçmenlerin yüzde 30,5'inin katılımıyla düzenlenen referandumda, yüzde 94,6 "evet" oyuyla yeni Anayasa kabul edilmişti.

Cumhurbaşkanı Said, 15 Eylül'de de erken genel seçimlerde uygulanacak yeni seçim yasasını açıklamasının ardından Nahda Hareketi, Tunus’un Kalbi Partisi, Demokratik Akım Partisi, Özgür Anayasa Partisi, Afak Tunus Partisi gibi Tunus'ta önemli siyasi partiler ile muhaliflerin çatı oluşumu Tunus Ulusal Kurtuluş Cephesi, peş peşe yaptıkları açıklamalarla seçimleri boykot edeceklerini duyurmuşlardı.

Seçimleri boykot eden siyasi partiler iki farklı nedenle bunu yapıyor. Bazı parti ve siyasi girişimler, Tunus Cumhurbaşkanı Said’in meclisi feshettiği 25 Temmuz 2021 kararlarını “darbe” olarak nitelendirdikleri için 25 Temmuz kararlarının ardından atılan her adıma "prensipte" karşı çıkıyor. Diğer kesim ise 25 Temmuz kararlarını destekliyor fakat Cumhurbaşkanı Said’in 25 Temmuz kararlarının ardından attığı adımları "demokratik bulmadıkları" için katılmıyor. (DIŞ HABERLER)