Aradığınız DEDAŞ'a ulaşılamıyor: İşçiler atıldı, arıza hattı sustu

Urfa’da elektrik kesintileri nedeniyle DEDAŞ’ın çağrı merkezini arayanlar, yanıt alamıyor. Halk, muhatap bulamamaktan şikayetçi.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (DEDAŞ) hizmet verdiği 6 kentte elektrik kesintileri devam ediyor.

Günde birkaç defa elektrik kesintisi yaşadıklarını belirten Urfalılar ise DEDAŞ’ı aradıklarında sorularına yanıt aramadıklarını, DEDAŞ elemanlarının da yetersiz kaldığını söylüyor.

‘DEDAŞ’A ULAŞAMIYORUZ’

DEDAŞ, son dönemde elektrik kesintilerinin yanı sıra işçi eylemleri ile de gündeme geliyor.  Geçen ay elektrik kesintileri nedeniyle suları da kesilen yüzlerce çiftçi eylem yapmış, gözaltına alınan çiftçilerden 4’ü tutuklanmıştı. Ardından, Diyarbakır, Urfa, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak’a elektrik hizmeti veren DEDAŞ çalışanları, 21 Temmuz'da altı ilde iş bırakmıştı. Düşük ücret, hak kaybı ve sendikalı olmalarının engellenmesi gibi gerekçelerle iş bırakan çalışanlar, şirketten koşulların düzeltilmesini istemişti. Fakat eylem yapan ve geneli saha arıza bakım onarım olan çalışanların yaklaşık 200’ü, eylemler gerekçe gösterilerek işten çıkarılmıştı.

Özellikle yaz aylarında yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle mağdur olduğunu söyleyenler, DEDAŞ’ın işçi çıkarımından sonra yetersiz personelle çalıştığını, arızalara yetişemediğini ifade etti.

Geçmişte de kesintilerin olduğunu belirten Eyyübiye Akabe Batıkent Mahallesi önceki dönem muhtarı Halil Kaya “Geçtiğimiz hafta 7 saat mahallemizde elektrik yoktu, mahallemizin halen sokak aydınlatmaları yanmıyor. Bir aydır, haftada 2 defa elektriklerimiz kesiliyor. Zaten DEDAŞ’a ulaşamıyoruz, muhatap bulamıyoruz. Çağrı merkezleri de maalesef cevap vermiyor. Millet perişan, hastası olan var. Buzdolabındaki erzaklarımız, evdeki beyaz eşyalarımız bozuldu” dedi.

‘ESKİ PERSONEL SAHAYA HAKİMDİ’

Kesintilerdeki artışın nedenini işten çıkarmalara bağlayan Kaya şöyle konuştu: “İşten çıkarılan işçilerle daha önce irtibatımız vardı. Telefonlarımıza direkt cevap veriyorlardı. Onlar işten çıkarılınca personel eksikliği oldu. Mesela geçtiğimiz gün arıza oldu, DEDAŞ’ı aradık ama birilerinin çıkıp gelmesi 2 saati buldu. Eskiden böyle değildi. Biz de anladık ki, şu an yaşadığımız personel yokluğundan kaynaklanıyor.”

Kaya, yeni elemanların sahaya hakim olmaması nedeniyle arızaların giderilmesinin saatler bulduğunu da sözlerine ekledi.

FERİT ŞENYAŞAR: İŞÇİLERİ KORKUTTUKLARI İÇİN İŞÇİLER ARTIK BİZİMLE KONUŞMUYOR

Yeşil Sol Parti Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar da kesintilerin işten çıkarmalarla bağlantılı olduğunu ifade etti. Şenyaşar “Elektrik kesintileri ile ilgili daha önce de sorun vardı. Öğrendiğimiz kadarıyla işten çıkarılanların geneli arıza ekibi. Kalan işçileri de tabii ki hemen yetiştiremiyorlar. Bizler de işçilerle görüşmek istiyoruz ama işçileri korkuttukları için onlarla bir türlü irtibat kuramıyoruz. Artık işçilerden kimse bizimle konuşmuyor maalesef” dedi.

‘İŞTEN ÇIKARILANLARIN HEMEN HEPSİ SAHA ELEMANIYDI’

İşten çıkarılan ve ismini vermek istemeyen bir DEDAŞ çalışanı, şunları söyledi: "Arıza bakım onarım ekibi, grevde olduğu için aksaklıklar, gecikmeler meydana geliyor. Acil durumlarda zaten arkadaşlar çalışıyor ama çok kişiyi işten çıkardıkları için sahadaki arkadaşlarımız yetişemiyor. Çünkü işten çıkarılan arkadaşlarımızın hemen hepsi sahada çalışan arkadaşlarımızdı. Benim yaşadığım yerde de günde 4-5 sefer elektrik kesintisi oluyor, en az iki saat gelmiyor.”