Çiftçilere şiddete Urfa Barosu'ndan suç duyurusu

Urfa Barosu, elektrik kesintilerini protesto eden çiftçilere işkence ve kötü muamele yapıldığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Urfa Barosu, Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) tarafından sürekli elektriklerin kesilmesi nedeniyle mağdur olduklarını söyleyen ve durumu yol keserek protesto eden çiftçilere şiddet hakkında suç duyurusunda bulundu.

Geçtiğimiz haftalarda Viranşehir ilçesinde yüzlerce çiftçi elektrik kesintilerini protesto etmişti. Çiftçilerin eylemine jandarma tazyikli su ve biber gazı kullanmıştı. Kent genelinde farklı zamanlarda yapılan eylemlerde toplamda 33 kişi gözaltına alınmış, 4 çiftçi de çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı.

9 Temmuz’daki eylemde gözaltına alınan çiftçilere, kolluk tarafından işkence ve kötü muamele edildiği iddia edildi. Urfa Barosu da güvenlik güçleri hakkında, işkence, kötü muamele ile görevi kötüye kullanma ve kasten yaralama iddialarına yönelik suç duyurusunda bulundu.

Urfa Barosu'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Baromuz tarafından 9 Temmuz 2023 tarihinde DEDAŞ tarafından elektrik kesintilerini protesto eden çiftçilere işkence ve kötü muamelede bulunan kolluk görevlileri hakkında ‘İşkence ve Kötü Muamele, Görevi Kötüye Kullanma ve Kasten Yaralama’ nedeniyle suç duyurusunda bulunulmuştur."

'TRAKTÖRELERE VE MALZEMELERE EL KONDU'

Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel, eylemlerde çiftçilere yönelik orantısız güç kullandığını belirterek, "Aslında vatandaş, haksızlığa uğradığı zaman protesto hakkını kullanıyor ve bu hak engelleniyor" dedi.

Çiftçilerin traktör ve başka malzemelerine el konulduğunu da hatırlatan Öncel, "Bunun ne gerekçesi olabilir? İnsanların içi yanıyor, çünkü havanın bu kadar sıcak olduğu bir zamanda, bir yıl boyunca emek verdikleri mahsulün suya en fazla ihtiyaç duyduğu süreçte susuz kalıyorlar. Haklı olarak DEDAŞ’ın 9-10 gün belki 12 gün elektrik vermemesini hakkını kullanarak protesto ediyor" diye konuştu.

‘BU SORUN ÇÖZÜLMELİ’

Protestonun bir hak olduğunu ve kolluk kuvvetlerinin buna saygı göstermesi gerektiğinin altını çizen Öncel, kentteki elektrik sorunun ise bir an önce çözüme kavuşturulması gereken önemli bir sorun olduğunu vurguladı.

Öncel özellikle iktidar partisindeki siyasetçilerin bu sorunla ilgili girişimde bulunması gerektiğini belirterek, “Elektrik olmazsa olmaz, su olmazsa olmaz. Bu insani bir haktır. Dolayısıyla bu sorunun ivedilikle, siyasetçi, parti gözetmeksizin duyarlılık gösterip çözülmesi gerekiyor. Yetkili kurumların gerekli girişimlerde bulunmalı” ifadelerini kullandı. (DUVAR)