VİDEO

Antep’te çarık, Bitlis’te herık, Van’da reşik: 600 yıllık gelenek

Ayakkabı ustası Mecit Emen’in atölyesinde, Urartu ve Kürt kültürünün bir mirası olan ‘reşik’ adı verilen özel ayakkabılar hayat buluyor. Emen, reşiğin tarihini ve serüvenini anlatıyor.

VAN - Bir Urartu ve Kürt geleneği olan ‘reşik’ adı verilen ayakkabılar, Mecit Emen tarafından günümüzde yeniden hayat buluyor. Ayakkabı ustası Mecit Emen, otuz yıldır reşik üreten tek kişi olduğunu belirterek bu kültürel mirasın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekiyor. Reşikler, hem Urartu motiflerini hem de Kürt motiflerini bünyesinde barındırarak tarihi bir geçmişi yansıtıyor.

Reşiklerde kullanılan keçi kılı, suya ve güveye karşı dirençli olmasıyla biliniyor. Ayrıca, bu ayakkabılar bakteri oluşumuna engel oluyor ve terleme problemlerini ortadan kaldırıyor. Reşik ayakkabıları, gündelik kullanımın yanı sıra halk oyunları ekipleri, televizyon programları, moda tasarımcıları ve yurt dışındaki meraklıları tarafından da tercih ediliyor.

Mecit Emen, reşik ayakkabılarının üretimiyle Kürt geleneğinin ve kültürel mirasının canlı tutulmasının önemine dikkat çekiyor. Devletin bu tür mirasları desteklemesi gerektiğini belirterek iş gücü ve eleman ihtiyacının karşılanmasının önemli olduğunu vurguluyor.

Etiketler reşik mecit emen