Ankara'dan kritik ziyaretler: Çavuşoğlu Ramallah ve Tel Aviv'e gidiyor

Türkiye'den İsrail'e 15 yıl sonra üst düzey resmi ziyaret yapılıyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu bugün Ramallah'ta Filistinli ve yarın Tel Aviv'de İsrailli yetkililerle bir araya gelecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'den Filistin ve İsrail'e kritik ziyaretler yapılıyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-Filistin Ortak Komite toplantısına başkanlık etmek üzere bugün Filistin'in Ramallah kentine gidiyor. Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki'yle bir araya gelecek olan Çavuşoğlu'nun Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la da görüşmesi öngörülüyor. 

Filistin Dışişleri Bakanı Maliki, Çavuşoğlu ziyaretiyle ilgili Anadolu Ajansı'na (AA) yaptığı açıklamada, "Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkinin olgunlaştığı ve Türkiye'nin Filistin halkına hizmet etmek için İsrail'e baskı kurabildiğini görebilmeliyiz" demişti.

15 YIL SONRA İLK ZİYARET

Çavuşoğlu, Filistin temaslarının ardından yarın İsrail'in başkenti Tel Aviv'e gidecek. İsrail'e 15 yıl sonra ilk kez dışişleri bakanı düzeyinde yapılacak ziyarette, Doğu Akdeniz doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması dahil çeşitli projelerin görüşülmesi bekleniyor. İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid'le görüşecek olan Çavuşoğlu’na Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez eşlik ediyor. 

Tel Aviv ziyaretinde 31 Mayıs 2010’daki Mavi Marmara saldırısı sonrası azalan diplomatik ilişkilerin yeniden büyükelçilik düzeyine getirilmesinin de görüşülmesi bekleniyor. İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog mart ayında Türkiye'ye gelmiş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüşmüştü.

İSRAİL'DE HÜKÜMET KRİZİ

Türkiye'den ziyaret İsrail'de hükümetin dağılma eşiğine geldiği bir süreçte yapılıyor. İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, koalisyon ortağı Meretz partisinin Filistinli milletvekili Gayda Rinavi Zuabi'nin hükümetten desteğini çekmesi sonrasında, "Teslim olmak ya da hükümetten vazgeçmek gibi bir niyetimiz yok. Netanyahu'ya ülkeyi tarumar etme fırsatı vermeye de niyetimiz yok" demişti.

BAKANLIK AÇIKLAMIŞTI

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan ise söz konusu ziyaretlerle ilgili şu açıklamalar yapılmıştı: "Sayın Bakanımız, 2010 yılında Türkiye ve Filistin Dışişleri Bakanları başkanlığında tesis edilmiş bulunan Ortak Komite'nin ikinci toplantısına başkanlık etmek üzere Filistin'i 24 Mayıs 2022 tarihinde ziyaret edecektir. Sayın Bakanımızın, 25 Mayıs 2022 tarihinde ise İsrail'i ziyaretle, İsrail Dışişleri Bakanı ve Alternatif Başbakan Sayın Yair Lapid'le ikili ve heyetlerarası görüşmeler yapması, bu çerçevede, İsrail'le ikili ilişkilerimizin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konular hakkında görüş alışverişinde bulunulması öngörülmektedir." (DIŞ HABERLER)