Haaretz: Çavuşoğlu İsrailli gazetecilere enerji işbirliği hedefini açıkladı

AB, Rusya'yla enerji bağımlılığını azaltmayı hedeflerken Türkiye-İsrail arasında gaz boru hattı projesiyle Avrupa'ya gaz tedariki hedefleniyor. Çavuşoğlu projeyle ilgili İsrailli gazetecilere konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün Ankara'da İsrailli gazetecilerden oluşan heyetle bir araya geldi. İsrail merkezli Haaretz gazetesinden Linda Dayan, Çavuşoğlu'nun toplantıda yaptığı konuşmayı aktardı. Habere göre, Çavuşoğlu toplantıda İsrail-Türkiye ilişkilerini "çalkantılı" olarak tanımlarken iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için "Filistin" konusunda uluslararası hukuka saygı duyulması gerektiğini vurguladı. 

Çavuşoğlu'nun İsrail'le enerji işbirliği hedeflerini aktardığı belirtilen haberde, "Bakan, İsrailli mevkidaşı Yair Lapid ile 'Sürdürülebilir bir ilişki kurmaya çalışıyoruz' diyerek iletişimde olduklarını belirtti" denildi. Çavuşoğlu, Türkiye-İsrail arasında enerji işbirliği alanındaki işbirliğinin önemli bir potansiyele sahip olduğunu da söyledi.

'İLİŞKİLER BORU HATTI PROJESİYLE SINIRLI KALMAMALI'

Buna göre, İsrail gazını Avrupa'ya ulaştırmak için Türkiye'den gaz boru hattı projesi toplantıda gündeme geldi. Toplantıya katılan Enerji Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar'ın gazın Türkiye'ye ulaşması halinde Avrupa'da olacağı yönünde gazetecilere demeç verdiği aktarılan haberde, söz konusu projenin "Türkiye ve İsrail arasındaki siyasi ilişkinin gelişmesine yardımcı olacağı" yönünde görüş verildiği de kaydedildi.

Bayraktar'ın iki ülke arasındaki ilişkileri yalnızca boru hattı projesiyle sınırlamamak gerektiği yönünde görüşlerini paylaştığı da ifade edildi. Haberde, projenin tamamlanması halinde Avrupa'nın Rusya'yla olan enerji bağımlılığının da azalacağı vurgusu yer aldı. Çavuşoğlu'nun mayıs ayı ortalarında İsrail'i ziyaret etmesinin gündemde olduğu da haberde belirtildi. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog geçen ay Ankara'yı ziyaret etmişti. (DIŞ HABERLER)