Ankara Konut Piyasası 2 / Öğrenci semtleri 100. Yıl ve Bahçelievler: '2 bin liradan aşağı ev bulamazsınız'

Çiçeği burnunda üniversite öğrencileri henüz Ankara’ya gelmedi, ancak 100. Yıl ve Bahçelievler semtlerinde onları sadece yeni bir şehre alışmanın zorluğu değil, artan kira fiyatları bekliyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Başkentte 21 üniversite bulunuyor. Üniversitelerin fazlalığı Ankara’nın memur ve öğrenci şehri olarak tanınmasının da nedeni. Şehrin çehresine bunun yansıdığını söylemek mümkün. Üniversiteler, şehrin farklı noktalarına yayılmış olmakla beraber, öğrenci nüfusu iki ana semtte yoğunlaşıyor: 100. Yıl ve Bahçelievler.

100. Yıl, Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ne (ODTÜ) çok yakın. Hal böyle olunca öğrencilerin büyük bir kısmı bu semtte eve çıkıyor. Bahçelievler ise Gazi Tıp, Ankara Üniversitesi, Başkent Üniversitesi gibi okullara yakın. Semti cazip kılan diğer unsur, neredeyse vakıf üniversitelerinin tümünün semtten geçen servisleri. Bu iki semttin sakinleriyle konut durumunu konuştuk.

'EVLER ESKİ OLSA DA 2 BİN LİRADAN AŞAĞIYA KİRALIK EV BULAMIYORUZ'

Pınar Hanım, ODTÜ’de 4’üncü sınıf öğrencisi, bir süre yurtta kalkıktan sonra eve çıkmaya karar vermiş ve iki arkadaşıyla 100. Yıl’da eve çıkmışlar. “Neden 100. Yıl’ı tercih ettiniz” diye soruyoruz. “ODTÜ’de hazırlığı bitirdikten sonra 4 kişilik odada kalmak zor oluyordu. Biz de üç arkadaş karar verdik, eve çıktık, okula yakın olduğu için de burayı seçtik” diyor. Bize gezdirdiği evin aslında 2+1 olduğunu görüyoruz. Özellikle 'beş katlılar' olarak bilinen İşçi Blokları’nda evlerin salonu L şeklinde. İşte o salon bir kapıyla kapatılıyor, üçüncü bir odaya çevriliyor; onların evi de öyle. Kirası 1900 lira. Pınar Hanım “Şu anda evler eski de olsa 2 binden aşağı ev bulamazsınız” diyor.

'BURS AZ, KİRA ÇOK OLUNCA MAKARNA PİYASASINA HAKİM OLDUK'

ODTÜ faktörü kiralara etki ediyor mu, diye soruyoruz. Pınar Hanım “Etmez mi!” diye söze giriyor; “Bizim saydığımız nedenleri bildikleri için çok yüksek kiralar istiyorlar. Evimiz en az 40 yıllık. Mantolama yok. Kışın bütçemiz yetmediğinde battaniye altında doğal gazdan kısarak evi döndürüyoruz. Kiramız 1900 lira. Bu ev bu kirayı eder mi derseniz kesinlikle etmez. Kışın soğuk oluyor. Camlar pimapen ama lastikleri eski, hava geçiriyor. Ev sahibimiz 'Değiştirmem, işinize gelirse' diyor. Geçen yıl kiramız 1900 liraydı, şimdi 2 bin 250 istiyorlar. Mecbur vereceğiz. Biliyorlar ki biz çıktığımız anda daha yüksek fiyata kiracı bulacaklar. Oysa ailelerimiz orta gelirli. Çoğumuz yazın çalışıyoruz ki masraflarımız çıksın. Yine de yetiremiyoruz."

Evin masrafı mutfak dahil olduğunda kışın 3 bin 500’e kadar çıkıyormuş. Kitap, kıyafet, bilgisayar, internet derken kişi başına her ailenin en az 2 bin lira öğrenci bütçesi ayırması gerekiyor. Pınar Hanım gülerek “Burs az, kira çok olunca makarna piyasasına hâkim olduk” diyor.

'BORÇLARI YÜZÜNDEN GECE YARISI KAÇAN ESNAF VAR'

Bahçelievler ile Emek’in kesişimde bir berber dükkanındayız. Ahmet Bey’in babası da berbermiş. Dükkânı babası zamanında almış, bir de evleri var. Ahmet Bey babasıyla yaşıyor, dükkânı o devralmış. “Siz berber olarak bugün babanız gibi bir ev, bir dükkân alabilir miydiniz" diyoruz, “Yok, yok mümkün değil. Değil bu semtte hiçbir yerde alamazdım” diyerek yanıtlıyor.

Semtteki konut ve iş yerleri kiralarını soruyoruz. “İnanın benim aklım almıyor” diyor ve şöyle devam ediyor: “Bir esnafın 30 bin, 50 bin kira vermesi mümkün değil, bazen hiç iş yapamadığımız günler oluyor. Örneğin 1,5 yıl süren kapanmada bazen aylarca dükkanlarımız kapalı kaldı. Açıldığın da müşteri koşmuyor ki. Benim jiletlerim, tıraş malzemelerim ithal. Yani dolarla alıyorum. Böyle olunca tıraş ücreti artıyor. Örneğin 2019’da 20 liraya saç sakal keserken şimdi en az 50 lira almam gerekiyor. O zaman da müşteri bulamıyoruz”.

Tunalı Hilmi Caddesi’nde olduğu gibi 4. Cadde ve 7.Cadde’de dükkanların büyük bir kısmı kapanmış. Ahmet Bey “İşe gelirken her gün bir dükkânın kapandığını görüyoruz” diyor. Daha ilginç bir şey de söylüyor: “İki üç dükkân aşağıda bir esnaf borçlarının altında kaldı, kirasını veremedi, bir gece yarısı dükkânı taşımış. Yani kaçmış. Ev sahibi olsam çok kızardım, ama esnafım, ben de biliyorum o borcun ne demek olduğunu. Mal sahipleri demiyor ki kapanma, iş yapamadınız, ay başı kirasını istiyor. O sırada biz kredi batağındayız, bir de sigorta borcu vergi borcu ödemeye çalışıyoruz.”

'ÖĞRENCİLER İÇİN BİRKAÇ SEMT DIŞINDA ALTERNATİF OMAYINCA KİRALAR ARTIYOR'

Ahmet Bey’in yanından çıkıp Bahçelievler’de bir emlakçıya giriyoruz. Mehmet Bey’e “İşler nasıl?” diye soruyoruz. “Biliyorsunuz sınav sonuçlar açıklandı, Ankara’ya her yıl yaklaşıl 100 bin öğrenci gelir. Bunun 40 bini ev çıkıyor, öğrenciler okula ulaşımı, sosyalleşmeyi, semt kültürünü göz önüne alıyor ve buraya geliyorlar” diyor. Özellikle kadın öğrencilerin ailelerinin evlatları eve çıkacaksa güvenli olsun, istediği gibi giyinsin, sosyalleşsin istediğini söyleyen Mehmet Bey, "O zaman da birkaç semt harici alternatif bulamıyorlar, bu da kiraları artırıyor” diyor. Kısa süre sonra biz sormaya Mehmet Bey cevaplamaya başlıyor.

Peki kira fiyatları nasıl?

Çok yükseldi. Bahçelievler’de 2 bin liraya ev bulduğunuz an tutmanızı tavsiye ederim. 10 kriterinizden 4’ünü karşılıyorsa çok da beklemeyin. Örneğin bize “evi ayırın” dediklerinde “olmaz” diyoruz. Çünkü her an yeni biri gelip evi tutabilir. Kiraya döneyim, geçen yıl 2 bin lira olan evi bu yıl 2 bin 500’e veriyoruz. Yeni evler 4 bin - 5 bin arası, 1+1 pek olmuyor, olsa da onlar da 2 bin 500’den başlıyor. Eski evlerse 2 bin 500’den başlıyor, 4 bine kadar çıkıyor.

'GEÇEN YIL ALINAN SIFIR BİR EVİN FİYATI YÜZDE 70-80 ARTTI'

Konut fiyatları ne durumda?

Orası daha fena. Bir örnek vereyim geçen yıl sıfır 3+1 dubleks bir evi bir müşterimize 850 bine sattık. Bugün satmak isterse 1 milyon 300 bin ile 1 milyon 500 bin arası alıcı bulur.

İyi ama ev bir yıl kullanılmış, niye fiyatı artıyor?

Semt yüzünden. Buradaki ev sahipleri özellikle yeni ev alanlar, ev alırken diğer yatırım araçlarıyla kıyaslıyor. Diyor ki “param dolarda dursa aşağı yukarı kazancım şu kadar olur, ev alırsam bu kadar." Böyle hesap yapınca aldığı evin diğer yatırım araçlarından fazla getiri getirmesini istiyor. Zaten yeni ev pek yok. Burada 4 kat sınırı var. Evler büyük. Müteahhit binayı yıkacak, yeni ev yapacak, ek bir kat koyup kâr elde edecek. Demir fiyatları yüksek, iki yıl önce 250 lira olan klozet, duşa kabin şu an 600-800 lira. Firmalardan mal almak da sorun, çünkü onlar da dövizle yurtdışına satmak istiyor. Böyle olunca iç piyasada malzeme sorunu başlıyor. O zaman da yeni ev olmuyor, olan kapışılıyor.

'EV SAHİPLERİ EMLAK SİTELERİNDEN GÖRÜP FİYAT BELİRLİYOR'

Eski evlerde de durum böyle mi?

Eski evlerde de fiyatlar arttı. 2018’de 360 bin liraya sattığımız 3+1 evin şu an fiyatı 650 bin. Evin yaşı 40 civarı. Siz gelmeden önce bir ev sahibiyle tartıştık hatta. Bahsettiğim eve yakın özellikte bir evi vardı. 600 bin ile ilanını koyduk, 650 bin istediğini bildirdi. “Yahu nasıl olur, etmez o ev 650 bin” dediğimizde, “Emlak ilan sitelerinde görüyoruz, millet 650-700 bine koyuyor, ben niye ucuza satayım” diyor.

Sizce satılır mı o ev?

Satılır, o kadar para etmez ama satılır. Aynısı kira için de geçerli.

Hem 100. Yıl hem Bahçelievler’de gezerken pek çok dükkânın kapandığını görüyoruz. Bazısının yerine yenisi tadilatla başlamış. Ankara’ya henüz 2021’nin öğrenciler gelmedi. Ancak öyle görünüyor ki onları maddi açıdan zor günler bekliyor.

Yarın: Cazibe Merkezi mi Rant Alanı mı: Ümit Köy/ Çay Yolu/ Yaşam Kent