'Ankara Büyükşehir Belediyesi Gökçek politikalarından vazgeçmelidir'

Meslek odaları, AK Partili Melih Gökçek döneminde Atatürk Orman Çiftliği’nde (AOÇ) planlanan yol yapımının dava süreci sürmesine rağmen devam etmesine tepki gösterdi 

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Mimarlar Odası Ankara Şubesi başta olmak üzere Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi ve Harita Kadastro Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, online düzenlenen basın toplantısında Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) alanlarında devam eden dava süreçlerini, verilen mücadeleyi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bu konudaki tavrını değerlendirdi. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Sabancı Bulvarı-Ankara Bulvarı bağlantılı yol çalışmalarıyla ilgili “hukuksuzluk yok” açıklamalarını eleştiren meslek odaları, önceki dönem Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek döneminde planlanan yol yapımının dava süreci sürmesine rağmen devam etmesine tepki gösterdi.

'BELEDİYENİN AOÇ’U BAĞRINA SAPLANACAK YOLLARLA PARÇALAMASI DOĞRU DEĞİLDİR'

Basın toplantısında konuşan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ndeki siyasi süreçler farklılaşsa da, AOÇ talanının devam ettiğini belirterek şunları söyledi:
“Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni, önceki belediye başkanı Melih Gökçek politikalarını uygulamaktan vazgeçemeye davet etmiştik. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi bir basın açıklaması yaptı. Bu açıklamanın üslubu hem meslek odaları hem de kamuoyu açısından kabul edilemez. Bugün de karşı karşıya kaldığımız şey, Gökçek döneminde planlanan AOÇ talanının uygulaması olan planların hayata geçirilmesidir. TMMOB’a bağlı odaların davalarıyla birlikte AOÇ alanlarında 500’e ulaşacak dava süreci devam ediyor. 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı iptal edilmişken, Ankara’nın ana ulaşım planı olmazken, Büyükşehir Belediyesi’nin başka hiçbir işi yokmuş gibi AOÇ’u bağrına saplanacak yollarla parçalaması doğru değildir. Meslek odaları olarak Büyükşehir Belediyesi’ni Gökçek dönemi davalarından geri çekilmeye ve yargı önünde savunmamaya davet ediyoruz” dedi.

'GEÇMİŞTEN BUGÜNE 10 BİN DEKAR ALAN TALAN EDİLİYOR'

Geçmişten bugüne AOÇ alanlarının talanına devam edildiğini ifade eden Candan, tahsisler ve kiralama yoluyla 10 bin dekar alanın kaybedildiğini kaydederek şöyle konuştu:
“AOÇ alanlarının talan süreci 1938 yılında Atatürk’ün ölümüyle başlıyor. Özellikle 2002 yılından sonra yoğunlaşan tahsisler ve kiralama AOÇ talanının başka bir boyutunu oluşturuyor. Kaçak saray başta olmak üzere Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kullandığı hal, Emniyet Müdürlüğü’nün kullandığı otopark ve AŞTİ kiralama alanlarıdır. 2006 yılından sonra ise AOÇ plan yapma yetkisi Büyükşehir Belediyesi yetkisine veriliyor ve talan devam ediyor. AOÇ’da sadece Büyükşehir Belediyesi değil, Milli Savunma Bakanlığı, Çevre Şehircilik Bakanlığı ve birçok kurumda planlama yapıyor. Bütüncül bir planlamadan yoksun olduğu için de 2006 yılından sonra da plan yoluyla bir talan süreci yaşanıyor.”

'AOÇ’DA HUKUKSAL SÜRECE KONU OLAN 303 DAVAMIZ VAR'

Atatürk Orman Çiftliği alanlarına ilişkin hukuksal sürecin devam ettiğine dikkat çeken Candan, hukuka konu edilen 303 davanın olduğunu belirterek, “Geçtiğimiz hafta gündeme gelen plan yoluyla talan sürecinin başlatıldığı yol yapımı ile AOÇ’un bütünlüğünü parçalayarak, buranın yapılaşmaya açılmasını öngörecek bir süreci Gökçek planlamış, Büyükşehir Belediyesi de yapmıştı. Bu tür yollar yapılmamalıdır. Bu konuyla ilgili temyiz sürecimiz devam ediyor. Yani şu anda AOÇ ile ilgili 303 davamız sürüyor. Tüm bunlar bu alanda ne kadar büyük bir talan olduğunu gösteriyor. Her belediye döneminde bunu yaşıyoruz" diye konuştu.

'BÜTÜNCÜL PLANLAMA OLMADAN YAPILAN HER YOL ÇALIŞMASI ANKARA İÇİN TEHLİKEDİR'

Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Ceren İlter ise AOÇ’da bir asfalt çalışması devam ettiğini ifade ederek şunları söyledi:
“Gökçek döneminde planlanan, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Beytepe Kavşağı ile Bağlıca yolunu kesen ve Ankara Bulvarı’na bağlayan yol çalışması 2038 Çevre Düzeni Planı’nda gösterilen bir yoldur. Meslek odalarının açtığı davalar sonucu bu Çevre Düzeni Planı iptal edilmişken, bu genişlikte bir yol çalışmasının ana ulaşım planı yapılmaksızın hayata geçirilmesinin tartışmalı olduğunu düşünüyoruz. Bu açtığımız davada istinafa götürülmeden önce kısmi kazanımlar elde edilmişti. Büyükşehir bunu istinafa taşıdı ve konu temyize götürdü. Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı açıklamalarla meslek odalarının mücadelesini görmezden gelmesi hoş değildir. Büyükşehir Belediyesi’nden Çevre Düzeni Planı iptal edildikten sonra ulaşım ana planı çalışmalarına ilişkin şeffaf bir bilgi de alamıyoruz. Büyükşehir Belediyesi bunu durdurulabilirdi tepkilere rağmen AOÇ’de bir asfalt çalışması devam ediyor. Bütüncül planlama olmadan yapılan her yol çalışması Ankara için tehlikedir.”

'AOÇ’UN BETONA DÖNÜŞTÜRÜLDÜĞÜNÜ GÖRMEKTEYİZ'

Harita Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Şube Sekreteri Özgü Yanıt Kaya da “AOÇ’da Atatürk’ün şartlı bağışının tek koşulu bu arazilerin halkın çıkarları dışında ticari faaliyet için kullanılmamasıdır” diyerek, “AOÇ’da geçmişten günümüze birçok kamu kurum ve kuruluşu farklı amaçlarla AOÇ’a saldırmıştır. Üzerine açılan her bir metre yol için trafiğe kesin çözüm olarak yaklaştığı yeni yolun kendi trafiğini oluşturduğu bilincinde uzak bu yapılaşmalar AOÇ’u geri dönülemez taraflara itmektedir. AOÇ’un betona dönüştürüldüğünü görmekteyiz. Kent mücadelesi AOÇ davalarımız ve AOÇ mücadelesi devam edecektir. Herkesi birlikte mücadele etmeye kesilmeye niyetlenen her ağacın önüne dikilmeye, AOÇ’un koparılmaya çalışılan her bir metrekaresi için mücadele etmeye davet ediyoruz” dedi. (DUVAR)