Amedspor'a saldırı İzmir'de protesto edildi: Bu nefret iklimi ve şovenizm, iktidarın can suyudur

HDP İzmir İl Örgütü, Amedspor'a saldırıyı protesto etti. HDP'li Kemalbay, "Maçlardaki 'hükümet istifa' seslerinden rahatsız olanlar provokasyonlarla halk düşmanı politikalarını örtmek istiyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü, Bursaspor-Amedspor maçında gerçekleşen ırkçı saldırıyı protesto etmek için basın açıklaması düzenledi.

Konak İskele önünde düzenlenen açıklamada "Irkçılığa, şovenizme geçit vermeyeceğiz" yazılı pankart taşınarak, "Faşizme karşı omuz omuza" ve "Susma haykır ırkçılığa hayır" sloganları atıldı. "Diren Diyarbakır" şarkısının seslendirildiği açıklamaya HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da katıldı.

'FAŞİZAN SİYASETVE PRATİĞE KARŞI BİRLİKTE DURALIM'

Açıklamada konuşan HDP İl Eş Başkanı Çınar Altan, "Türkiye’de uzun yıllardır toplumun fay hatları üzerinden geliştirilen kutuplaştırma siyasetinin, siyasal ve toplumsal kaosa dönüştürülmek istendiğini, geçtiğimiz günlerde linç yaklaşımının en vahim halinin Bursaspor-Amedspor maçının öncesinde, maç sırasında ve sonrasında gerçekleştiğini" söyledi.

Amedspor'un yanında olduklarını belirten Altan, "Bu nefret iklimi ve hamasi şovenizm, mevcut iktidarın ve rejimin can suyudur. Halklar nezdinde meşruiyeti olmayan bu halk düşmanlarının arzuladıkları yegâne ortam budur. Ancak bizler; ırkçılık ve şovenizm zehriyle halklar arasında düşmanlık yaratmayı hedefleyen bu paramiliterleşme girişimine asla müsaade etmeyeceğiz" dedi.

"Herkes iyi bilmelidir ki, 90’ların JİTEM artıklarına da, onların ağababalarına da boyun eğen bir gelenek olmadık, bundan sonra da olmayacağız" diyen Altan, "Bugün kontra yapılara ve 'Beyaz Toros'lara sığınan bu acizliğe karşı da dimdik ayaktayız, mücadeledeyiz, buradayız. Kamuoyuna açık çağrımızdır: Bilinçli olarak yerleştirilmek istenen ırkçılık ve şovenist atmosferin normalleştirilmesine izin vermeyelim. Her türlü faşizan siyaset ve pratiğe hep birlikte karşı duralım" ifadelerini kullandı.

'TRİBÜNLERDEKİ İSTİFA SESLERİNDEN RAHATSIZ OLANLAR PROVOKASYONA BAŞVURDU'

Açıklamanın ardından konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ise "Böylesine acılar yaşanan bir dönemde Amedspor-Bursaspor müsabakasında yaşanan bu rezaleti asla kabul etmiyoruz. Maçlarda son dönemde iktidarın depremde halkın yanında olmamasının bir sonucu olarak 'hükümet istifa' sesleri yükseliyordu. Bu seslerden rahatsız olanlar böyle provokasyonlarla halkları birbirlerine karşı düşmanlaştırarak halk düşmanı politikalarını örtmek istiyorlar" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamasını eleştiren Kemalbay, "Türkiye halkları bu provokasyona karşı Amedspor'un yanında oldular. Bu Türkiye demokrasisi için önemli bir gelişmedir. Devlet Bahçeli'nin bugünkü grup konuşmasında 'Kürt kökenli' vatandaşlar diye seslenmesini kabul etmiyoruz. Kürt halkı vardır. Ey devlet, iktidar senden önce de Amed vardı, sen tarihin çöplüğüne atıldıktan sonra da Amed olacak. Amed vardı var olacak, Kürt halkı vardı var olacak" şeklinde konuştu.

Kemalbay, yaşanan olayda tribünde suç işleyenlerden hukuk önünde hesap soracaklarını dile getirdi. 

Açıklama "Amed faşizme mezar olacak" sloganlarıyla sona erdi. (DUVAR)