Almanya'da Sol Parti'den ayrılan Sahra Wagenknecht yeni parti kurdu

Sahra Wagenknecht Birliği adını alan parti, Berlin'de kuruluşunu resmen açıkladı. Wagenknecht, partisinin Almanya'da politikayı değiştirecek potansiyeli olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

ALMANYA – Almanya'da Sol Parti'den (Die Linke) ayrılıp Sahra Wagenknecht Birliği (Bündnis Sahra Wagenknecht, BSW) adı altında toplanan girişim, “Akıl ve Adalet için Sahra Wagenknecht Birliği” adıyla siyasi parti oldu. Partinin kuruluşu, başkent Berlin'de düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. 27 Ocak'ta kurultayını yapacak partinin eş başkanları girişimin öncüsü Sahra Wagenknecht ile Sol Parti'nin eski federal meclis grubu sözcüsü Amira Mohamed Ali oldu. Kısa sürede örgütlenmeyi planlayan parti, 9 Haziran'da yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) ile gelecek eylül ayında yapılacak Thüringen, Saksonya ve Brandenburg eyalet meclisi seçimlerine katılmayı planlıyor.

'BERLİN'DE BECERİKSİZ BİR HÜKÜMET VAR'

Uzun zamandır Sol Parti ile ters düşen ve geçen aralık ayında 10 milletvekili ile Sol Parti'den istifa eden Sahra Wagenknecht, partisinin ülkede politikayı değiştirecek potansiyele sahip olduğunu söyledi. Federal Hükümeti, 'beceriksizlik ve kibirli' olmakla suçlayan Wagenknecht, hükümetin bir planı olmadığını, bu sebeple ülkede çoğu insanın sorunlarıyla yalnız bırakıldıkları duygusunda olduklarını ifade etti.

İnsanların derin bir kaygı içinde olduklarını ileri süren siyasetçi, “Hükümet ülkeyi bölüyor ve geleceğimizi tehlikeye sokuyor” görüşünü savundu, ülkenin temel sorunlarını çözmek için parti kurduklarını söyledi. 2025'te yapılacak Federal Meclis seçimlerine kadar ayrıntılı bir program hazırlayacaklarını bildiren Wagenknecht, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Sol Parti ile koalisyon kurabileceklerini, AfD ile koalisyon yapmayacaklarını belirtti.

WAGENKNECHT'E EN ÇOK DESTEK AFD SEÇMENLERİNDEN

Öte yandan, Alman Birinci Televizyonu'nun (ARD) Deutschlandtrend adlı kamuoyu anketine katılanların yüzde 36'sı Wagenknecht'in parti kurmasına olumlu bakıyor. Wagenknecht'e en çok destek, yüzde 61 oranıyla faşist parti AfD seçmeninden geliyor. ARD'nin “Neden Wagenknecht'i tercih ediyorsunuz?” sorusuna, katılımcıların yüzde 40'ı mevcut partilerden hayal kırıklığına uğradıkları için destek verdiklerini bildirdi. Yüzde 20'si kişiliği dolayısıyla, yüzde 25'i ise göç karşıtı tutumu dolayısıyla karşılığını verdi.

ARD'nin verilerine göre, 2017 Federal Meclis seçimlerinde 400 bin dolayında Sol Parti seçmeni AfD'ye geçti. Eş başkanlar Wagenknecht ile Ali, AfD'den oy alma amaçlarını sıkça dile getirirken, AfD, Wagenknecht'in partisini en büyük rakibi olarak görüyor. AfD, son aylarda kamuoyu yoklamalarında hızla yükseliyor, oyu yüzde 22'de görünüyor. AfD'yi geriletme potansiyelinden olsa gerek medyada Wagenknecht'e karşı olumlu bir yaklaşım var.

'AFD İÇİN EN BÜYÜK TEHLİKE WAGENKNECHT'

Wagenknecht hakkında araştırmalar yapan Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast Queens Üniversitesi'nden Sarah Wagner, AfD için en büyük tehlikenin Wagenknecht olduğunu söyledi. ARD'ye konuşan Wagner, kültürel olarak muhafazakar, göçmen istemeyen ve genel olarak Almanya'da demokrasinden hoşnut olmayanların Wagenknecht'i tercih ettiklerini bildirdi. Wagner, Wagenknecht'in son yıllarda televizyonlarda göç karşıtı açıklamalarıyla hep gündemde olduğunu, inandırıcı bir politikacı imajı edindiğini söyledi.