Sol Parti'de beklenen ayrılık: Sahra Wagenknecht yeni parti kuruyor

Almanya'da Sol Parti'nin önde gelen isimlerinden Sahra Wagenknecht ve dokuz milletvekili, ocak ayında parti kuracaklarını açıkladı. İlk aşamada Sahra Wagenknecht Birliği adında bir dernek kuruldu.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

ALMANYA -  Uzun zamandır partisiyle ters düşen, 2 yıla yakındır da parti kuracağı söylenen Sol Partili (Die Linke) Sahra Wagenknecht, bir basın toplantısıyla parti kuracağını açıkladı.

Başkent Berlin'deki basın toplantısında, Wagenknecht ile dokuz federal milletvekili Sol Parti'den ayrıldıklarını açıkladı. Bu vekiller arasında Wagenknecht'e yakınlığıyla bilinen Sevim Dağdelen ile eski federal meclis grubu başkanı Mohamed Ali de var. Partinin ocak ayında kurulacağını bildiren Wagenknecht, ilk aşamada Akıl ve Adalet için Sahra Wagenknecht Birliği (Bündnis Sahra Wagenknecht, BSW) adlı dernek kurduklarını duyurdu.

'GÜÇLÜ EKONOMİ, SOSYAL ADALET, DİPLOMASİ'

Sahra Wagenknecht, medyanın yoğun ilgi gösterdiği basın toplantısında, parti kurma gerekçesini açıklamaya, “Böyle gitmez, böyle giderse 10 yıl içinde ülkemiz yeniden tanınmayacak bir hale gelir” tespitiyle başladı. Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller'den oluşan 'trafik ışığı' koalisyon hükümetini, Almanya tarihinin en kötü hükümeti olarak niteleyen Wagenknecht, sanayi ve orta sınıfın varlığının tehlikede olduğunu ileri sürdü. Federal hükümeti halkın çıkarlarını gözetmeyen bir çevre ve enerji politikası izlemekle suçlayan Wagenknecht, temel hedeflerinin güçlü ekonomi, sosyal adalet, çatışmalarda askeri güç yerine diplomasi olduğunu söyledi.

Basın toplantısında açıklanan partinin kuruluş bildirisinde ise şu görüşlere yer verildi: “Ülke, onlarca yıldır insanların isteklerini gözetmeyen iktidarlar tarafından yönetiliyor. Emek ödüllendirilmedi, emeğin getirileri üst gelir gruplarına, lobicilere dağıtıldı. İnsanlar devlete güvenlerini yitirdi, hiçbir parti tarafından temsil edildikleri hissini taşımıyorlar artık.”

'MİLLETVEKİLLİĞİNDEN İSTİFA ETSİNLER'

Wagenknecht ve dokuz vekilin istifa etmesine Sol Parti yönetiminden sert tepki geldi. Federal Meclis Grubu Başkanı Dietmar Bartsch, istifaları 'kabul edilemez' ve 'sorumsuzluk' olarak niteleyerek parti yönetiminin sakin bir kafa ile gelişmeleri değerlendireceğini söyledi.

Sol Parti Eş Başkanı Martin Schirdewan ise ayrılanlardan milletvekilliğinden istifa etmelerini istedi. Ayrılıklar sebebiyle partinin federal mecliste grup konumunu kaybedeceğini hatırlatan Schirdewan, federal mecliste 100 dolayında çalışanın işsiz kalacağını kaydetti. Ayrılıkları toplumsal sola büyük bir darbe olarak nitelendiren Sol Parti Eş Başkanı Schirdewan, büyük bir hayal kırıklığı içinde olduğunu sözlerine ekledi.

Partinin eski federal meclis grubu başkanı Gregor Gysi, ayrılanların vekillikten istifa etmemesini 'ahlaksız bir hırsızlık' olarak niteledi. Son federal meclis seçiminde Sol Parti yüzde 5 oy sınırını aşamamış, Gregor Gysi, Sören Pellmann ve Gesine Lötsch, seçim çevrelerini doğrudan kazandıkları için parti 38 milletvekili ile federal meclise girebilmişti.

SOL PARTİ, FEDERAL MECLİS'TEKİ GRUP KONUMUNU KAYBEDEBİLİR

Federal Meclis'te grup kurma alt sınırı 38 milletvekili olduğu için 10 milletvekilinin partiden ayrılmasıyla Sol Parti grup konumunu kaybedecek. Bu durumda partinin büyük mali kaybı olacak, komisyonlarda yer alamayacak, konuşmalarda ağırlığı epeyce azalacak. Ayrılanların vekillikten istifa etmeleri halinde onların yerine yedekler vekil olacak, böylece parti grup konumunu kaybetmeyecek. Ayrılan 10 milletvekili, ocak ayına kadar Sol Parti grubunda kalacaklarını bildirdiler, bundan sonrası için ise bir açıklama yapmadılar.

SPD: İNSANLARIN YARARINA SİYASİ BİR PROJESİNİ GÖRMEDİK

Sahra Wagenknecht'in parti kurmasına SPD'den eleştirel, Yeşiller'den ise temkinli açıklamalar geldi. RTL televizyonuna konuşan SPD Genel Sekreteri Kevin Kühnert, “Sahra Wagenknecht, 30 yıldır tek kadın muhalefet. Ne var ki, şimdiye kadar insanların yararına olan siyasi bir projesini görmedik. Meclise de çok seyrek geliyor” dedi.

Yeni bir girişime insanların ilgi duyabileceğini belirten Kühnert, daha sonra insanların program görmek isteyeceklerini, dolayısıyla ilginin azalacağını ileri sürdü. 

YEŞİLLER: SONU NEREYE VARIR BİLMİYORUZ

Yeşiller Partisi'nin Eş Başkanı Omid Nouripour ise Wagenknecht'in parti kurma girişimini, “Sonu nereye varır bilmiyoruz” sözleriyle değerlendirdi. Nouripour, Wagenknecht'in televizyonlarda sıkça yer almasına gönderme yaparak, bir partinin başarısında talkshow'ların ölçü olmayacağını, başarı için yerel düzeyde çok çalışmak gerektiğini belirtti.

İnsa kamuoyu araştırma kuruluşunun anketinde, katılımcıların yüzde 27'si Wagenknecht'in partisine oy verebileceğini bildirmişti.