Almanya'da 'Erdoğan taraftarlarına' karşı uyarı

Adalet Bakanı Buschmann'ın, içişleri ve dışişleri bakanlarına gönderdiği yazıda AK Parti'nin seçim kampanya etkinlikleri ve nefret söylemi konusunda uyarıda bulunduğu bildirildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'da, 14 Mayıs seçimleri yaklaşırken 'nefret söylemi içeren kampanyalara karşı önlem alınması' çağrısı yapıldı. Almanya Adalet Bakanı Marco Buschmann, İçişleri Bakanı Nancy Faeser ve Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'a bir yazı göndererek nefret söylemin karşı önlem alınması gerektiğini belirtti.

'ERDOĞAN TARAFTARLARI SEÇİM KAMPANYASI YÜRÜTECEK'

Rheinische Post gazetesi, Hür Demokrat Partili (FDP) Buschmann'ın mektupta "Seçimler göz önünde bulundurulduğunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan taraftarlarının önümüzdeki haftalarda Almanya'da da daha güçlü bir şekilde seçim kampanyası yürütmesi beklenmektedir. Kampanya etkinlikleri çerçevesinde, insan onurunu zedeleyen nefret söylemi içerikli mesajlar yayılmasını hesaba katmak zorundayız" dediğini aktardı.

'TÜRKİYE'YE BİR KEZ DAHA AÇIK BİR ŞEKİLDE HATIRLATILSIN'

Buschmann mektubunda, "Yaşanan vakalar, bazı Türk yetkililerin seçim kampanya etkinliklerinde siyasi rakiplere karşı bilinçli olarak insan onurunu zedeleyici dil kullanacaklarını gösteriyor. Bu hiçbir şekilde kabul edilemez ve düşünce özgürlüğü sınırlarının açık bir şekilde ihlalidir" ifadelerine yer verdi. Buschmann, içişleri ve dışişleri bakanlarına yazdığı mektupta toplanma hukuku çerçevesinde yabancı yetkililerin etkinliklerine izin zorunluluğunun dikkatli bir şekilde uygulanması ve kuralların Türkiye'ye -gerekirse bir kez daha- açık bir şekilde hatırlatılması gerektiğini vurguladı, eyaletlerde toplanma hukuku konusunda ilgili makamlarda da konuyla ilgili duyarlılık yaratılmasını istedi.

AK Parti milletvekili Mustafa Açıkgöz'ün 13 Ocak'ta Neuss kentinde yaptığı konuşmada sarf ettiği, PKK ve Gülen yapılanması mensupları için "Saklandıkları deliklerden çıkarıp yok edeceğiz" ifadesi Almanya'da nefret söylemi olarak değerlendirilerek yoğun tepkiye yol açmış, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı. (DW Türkçe)