Almanya vatandaşlığına geçişi kolaylaştıran yasa tasarısı kabul edildi

Almanya Federal Meclisi, çifte vatandaşlığı kolaylaştıran yasa tasarısını 234'e karşı 382 oyla kabul etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Federal Meclisi, ülke vatandaşlığına geçişlerin kolaylaşmasını ve çifte vatandaşlığın prensipte mümkün olmasını öngören yasa tasarısını kabul etti.

Federal Meclis'te bugün yapılan görüşmenin ardından yasa tasarısı oyalamaya sunuldu. Söz konusu 'vatandaşlık yasası reformu' koalisyon anlaşmalarında da yer alan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'nin (FDP) sunduğu teklife 382 federal milletvekili 'evet' oyu verdi. 234 kişi tasarıya 'hayır' derken, 23 vekil çekimser kaldı.

'AFD'NİN SINIR DIŞI PLANLARI YAPTIĞI BİR DÖNEMDE ÇOK ÖNEMLİ'

AA'nın aktardığına göre, 'trafik ışığı' koalisyon hükümeti tarafından hazırlanan "Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu" başlıklı tasarıya ilişkin söz alan Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Reem Alabali-Radovan, aşırı sağa karşı kararlı bir duruş sergilenmesini isteyerek, "Güçlü bir anayasamız, güçlü kurumlarımız ve güçlü bir sivil toplumumuz var ancak sonsuzluğun garantisi yok. Her şey kararlılıkla savunulmalıdır" dedi.

Yeşiller Partili Milletvekili Canan Bayram da faşist Almanya için Alternatif Partisi'nin (AfD) ülkedeki göçmenleri sınır dışı etme planları yaptığının basına yansıdığı dönemde bu tasarıyı onaylamanın çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Özgür ve eşit şekilde bir arada duran ve nereden gelirseniz gelin ait olabileceğiniz bir toplumu savunuyoruz. Böylece nihayet ülkemizdeki çeşitliliğin hakkını veriyor ve bugüne kadar pek çok insanın vatandaşlığa geçmesini engelleyen bir bariyeri yıkıyoruz" ifadelerini kullandı.

İÇİŞLERİ BAKANI: SİZ ALMANYA'YA AİTSİNİZ MESAJI VERDİK

İçişleri Bakanı Nancy Faeser da konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, yasanın kabul edilmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, "Reformumuz, modern bir Almanya'ya bağlılığımızın bir göstergesidir. Çeşitlilik arz eden toplumumuzun hakkını veren modern bir göç yasası oluşturduk” değerlendirmesinde bulundu.

Kabul edilen yeni reformla göçmenlere “Siz, Almanya'ya aitsiniz” mesajının verildiğini kaydeden Faser, vatandaşlığa geçişin Almanya'ya en güçlü bağlılık olduğunu vurguladı. Kabul edilen yasanın nisan gibi yürürlüğe girmesi bekleniyor.

YENİ YASA NE GETİRİYOR?

'Çifte vatandaşlık yasası' olarak da bilinen 'Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu Yasası'yla Almanya vatandaşlığına geçmek için istenen yasal ikamet süresi, 8 yıldan 5 yıla indirildi. Vatandaşlığa geçmek isteyen kişinin ülkedeki yaşam şartlarına uyum sağlama konusunda okul veya mesleki başarısının bulunması, gönüllü çalışmalar yapması veya dil öğrenmek için özel çaba sarf etmesi gibi durumlarda bu süre 3 yıla düşürüldü.

Çifte vatandaşlık imkanı tanındığı için daha önce yürürlükte olan ve gençleri 23 yaşına kadar ebeveynlerinin vatandaşlığı veya Almanya vatandaşlığı arasında seçim yapmaya zorlayan 'opsiyon modeli' de böylece tamamen kaldırılmış oldu. Almanya'da doğan çocuklar, bu yasayla, Almanya vatandaşı olmasalar da ebeveynlerinden birinin en az 5 yıl yasal olarak ülkede ikamet etmesi halinde Almanya vatandaşlığı alabilecek.

Almanya vatandaşlığına geçiş için ayrıca kişinin kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini sosyal yardım almadan sağlaması gerekiyor. 'Misafir işçi' jenerasyonu, yani 1960'larda Almanya'ya gelen Türkiyeli işçiler ile son 2 yılda 20 ay tam gün çalışan yabancılar ve tam gün çalışan kişilerin yabancı eşleri bundan muaf tutulacak. 'Misafir işçi' jenerasyonu için Almanya vatandaşlığına geçişteki yazılı sınav zorunluluğu da kaldırılacak. (DIŞ HABERLER)