Almanya hükümeti, vatandaşlığa geçişi kolaylaştıran yasa tasarısını onayladı

Almanya hükümetinin onayladığı vatandaşlığa geçişi kolaylaştıran yasa tasarısı Federal Meclis'teki oylamadan da geçmesi durumunda yasalaşarak yürürlüğe girecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya’da Bakanlar Kurulu, çifte vatandaşlık imkanını herkese tanıyan ve Almanya vatandaşlığına geçişleri kolaylaştıran yasa tasarısına onay verdi.

İçişleri Bakanlığı'nca hazırlanan 'Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu' isimli tasarıyla, daha önce sınırlı sayıda ülke vatandaşına uygulanan çifte vatandaşlık hakkı, herkese yönelik genişletilecek. Tasarının Federal Meclis’ten geçmesi durumunda ayrıca yabancıların Almanya vatandaşlığına kabul edilmesi için gerekli şartlar da hafifletilecek. Buna göre vatandaşlığa geçmek için istenen 'yasal ikamet süresi' 8 yıldan 5 yıla indirilecek.

'ÖZGÜRLÜKÇÜ TOPLUM DEĞERLERİNİ BENİMSEME' KOŞULU

Çalıştığı alanda veya eğitiminde başarılı olmak, gönüllü çalışmalar yapmak gibi, Almanya’daki yaşam şartlarına uyum sağlamak için özel çaba gösterenlerde bu süre 3 yıla düşebilecek. İş yerinde veya eğiminde başarılı olanlar, ülkede gönüllü çalışmalar yapanlar gibi konularda çaba sarf edenler için bu süre 3 yıla düşürülebilecek.

Vatandaşlığa geçiş koşulları arasında, Almanya’nın özgürlükçü toplum değerleri ve yasalarının benimsenmesi ve kişinin, kendisi ve ailesinin geçimini sosyal yardımlar almadan sağlayabilmesi de yer alıyor. Yahudi düşmanı, ırkçı, yabancı düşmanı veya başka insanlık dışı eylemelerde bulunan kişiler vatandaşlığa alınmayacak. Çok eşli olanlar veya anayasada yer alan kadın-erkek eşitliğine aykırı davrananlar da vatandaşlığa alınmayacak.

BİRİNCİ NESİL İÇİN ÖZEL DÜZENLEME

Çifte vatandaşlığa imkan veren tasarıda, çoklu vatandaşlıklara da imkan tanınacak. Yabancı bir ülkenin vatandaşlığına geçenlerin Almanya vatandaşlığını kaybedeceği yönündeki düzenleme de ortadan kalkacak. Ebeveynlerden birinin 5 yıl Almanya’da yasal olarak ikamet etmesi durumunda ülkede doğan yabancı çocuklar Almanya pasaportu alabilecek. Ayrıca çocuklar ebeveynlerinin vatandaşlığını da koruyarak çifte vatandaş olabilecek.

Tasarıda, İşgücü Anlaşması kapsamında 30 Haziran 1974’e kadar Federal Almanya Cumhuriyeti'ne (Batı Almanya) ve sözleşmeli işçi olarak 13 Haziran 1990’a kadar eski Almanya Demokratik Cumhuriyet’ine (Doğu Almanya gelen işçiler için özel bir düzenleme yer alıyor. Bu kişiler için vatandaşlığa geçişteki yazılı sınav zorunluluğu kaldırılacak. 'Misafir işçi' olarak adlandırılan kişilerin, başlangıçta sadece çalışmak amacıyla geçici olarak Almanya’da kalacakları öngörüldüğünden geçmişte dil ve entegrasyon kursu alamadıkları, bu nedenle vatandaşlığa alınma sınavından muaf tutulacağı belirtildi.

FEDERAL MECLİS'TE ONAYLANDIKTAN SONRA YASALAŞACAK

Bakanlar Kurulu'nun onayladığı yasa tasarısının gelecek aylarda Federal Meclis'te (Bundestag) onaylandıktan sonra yasalaşması öngörülüyor. İçişleri Bakanlığının verilerine göre Almanya’da 12 milyondan fazla kişi, yabancı vatandaşlığına sahip. Bunların yaklaşık 5,3 milyonu ülkede en az 10 yıldan beri ikamet ediyor. 2022 yılında 168 bin 545 kişi Almanya vatandaşlığına geçmek için başvuruda bulundu. (DIŞ HABERLER)