Almanya sonbaharda salgın önlemlerini sıkılaştırmayı planlıyor

Almanya, sonbaharda vaka sayılarında artış beklenmesi nedeniyle Covid-19 önlemlerini artırmayı planlıyor. Sonbaharda yeni bir aşılama kampanyasının başlatılması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'da korona virüsü (Covid-19) vakalarında yeniden artış gözlenirken yetkililer de sonbaharda yeni virüs dalgasına karşı alınacak önlemleri görüşmeye başladı.

Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, federal ve eyalet sağlık bakanlarının katıldığı iki günlük bir konferansın ardından yaptığı açıklamada, sonbahar ve kış aylarında şiddetli bir korona virüsü dalgasının beklenmesi gerektiğini söyledi. Alman yetkililer, sonbahar için somut koruyucu önlemleri görüşmek üzere temmuz ayında yeniden bir araya gelmeyi planlıyor.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Almanya'da yapılan kamuoyu araştırmaları da önlemlerin artırılmasına çoğunluğun destek verdiğini gösteriyor. ARD-Deutschlandtrend anketine göre 65 yaş üstü kesimin yüzde 77'si, 18-34 yaş arası kesimin ise yüzde 48'i bu maske zorunluluğunun kapsamının genişletilmesini olumlu buluyor.

Ülkede maske şu anda sadece toplu taşıma araçlarında zorunlu.

ÜCRETSİZ KORONA VİRÜSÜ TESTLERİ KALDIRILIYOR

Almanya'nın korona ile mücadele politikasının önemli bir kısmını da bu ayın sonunda kaldırılacak olan ücretsiz korona testleri oluşturuyor. Halihazırda, test merkezlerinde eğitimli personel tarafından herhangi bir sebep ya da belirti olmaksızın haftada en az bir hızlı test yaptırma hakkı bulunuyor. Bunun temmuz ayından itibaren nasıl devam edeceği ise henüz belli değil.

SONBAHARDA YENİ BİR AŞI KAMPANYASI BAŞLATILABİLİR

Vaka artışlarının beklendiği sonbaharda Almanya'da yeni bir aşılama kampanyasının da başlatılması bekleniyor. Mevcut araştırmalarda 60 yaş ve üzeri kişiler için dördüncü aşılamanın yüksek fayda sağladığına dair kanıtların arttığını söyleyen Sağlık Bakanı Lauterbach, aşı olmak isteyen herkese bu imkanın sağlanması gerektiğini kaydetti.

VALNEVA AŞISI ONAYLANDI

Bu arada Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Fransız-Avusturya şirketi Valneva'nın korona virüsü aşısını onayladı. Valneva'da inaktif (ölü aşılar) denilen klasik grip aşılarına benzer bir teknoloji kullanmakta. Normal buzdolaplarında saklanabilen bu aşı 18 ila 50 yaştakilere uygulanabiliyor.

Valneva ile birlikte AB'de artık korona virüsüne karşı onaylanan aşı sayısı altıya yükselmiş oldu.

AŞILARLA 20 MİLYON KİŞİNİN ÖLÜMÜ ÖNLENDİ

Araştırmacılar da korona aşısı sayesinde kaç ölümün önlendiğini hesapladı. Buna göre, aşılar sadece ilk yılında dünya çapında yaklaşık 20 milyon Covid-19 kaynaklı ölümünü engelledi. Londra'daki Imperial College'dan araştırmacıların The Lancet tıp dergisinde yayımlanan araştırmasına göre, bu durum aşı yapılmadığı takdirde beklenen ölüm sayısını yarıdan fazla azalttı.

'HASTALANMAKTAN KAÇINMAYA DEVAM EDİN'

Berlin Charité Hastanesi Viroloji Enstitüsü Direktörü Christian Drosten de insanları yazın da korona virüsü bulaşmasına karşı uyarıyor. Drosten, haftalık haber dergisi Spiegel'e verdiği demeçte, "Uzun Covid riski nedeniyle de hastalanmaktan mümkün olduğunca kaçınmaya devam etmelisiniz" dedi.

Drosten, eylül ayı gibi erken bir tarihte vaka sayılarının yeniden çok yüksek olmasından endişe ediyor. Almanya'da omicronun alt varyantı olan BA.5 şu anda baskın durumda. Robert Koch Enstitüsü'nün (RKI) Covid-19 ile ilgili haftalık raporuna göre, rastgele bir örneklemdeki oran yüzde 50 seviyesinde. Ancak bilgiler bir önceki haftaya ait ve şu anda daha yüksek olduğu varsayılabilir.