Almanya karantina kararına geri dönüyor: Sağlık Bakanı'ndan 'hata yaptım' açıklaması

Almanya Sağlık Bakanı, Covid-19'a yakalanan kişilerin karantinaya girmesine yönelik zorunluluğun kaldırılması kararının "hata" olduğunu söyleyerek söz konusu karardan geri adım attıklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Bakanı Karl Lauterbach, Covid-19'a yakalanan kişilerin izolasyona girmesine yönelik zorunluluğun kaldırılmasına yönelik kararda geri adım atıldığını açıkladı. 

Lauterbach, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Korona bulaşan kişilere yönelik izolasyon uygulamasının sonlandırılmasına ve gönüllülük esasına dayandırılmasına ilişkin karar yanlış olacaktı, yürürlüğe girmeyecek. Ben burada bir hata yaptım" dedi. 

İzolasyonun kaldırılması kararının yerel sağlık makamlarının üzerindeki yükü rahatlatabilecek bir adım olabileceğini ancak topluma "yanlış ve zararlı" bir mesaj vereceğini belirten Sosyal Demokrat Partili (SPD) bakan, "Korona bir grip değil. Bu yüzden enfeksiyon sonrası izolasyonun sürmesi gerekiyor. Sağlık makamlarının kontrolünde ve tanziminde" diye ekledi.

"Benim hatamdı. FDP ya da kısıtlamaları gevşetmeyle ilgisi yok. Sağlık makamlarını rahatlatmak içindi" diyen Lauterbach, bu konuyla ilgili daha sonra detaylı açıklamalar yapılacağını sözlerine ekledi.

İŞ YERLERİNDE CİDDİ PERSONEL EKSİKLİKLERİ YAŞANIYOR 

Almanya'da vaka sayıları hâlen yüksek ancak vakaların büyük bölümünün hafif geçirildiği bildiriliyor. Bu nedenle hastanelerde şu an herhangi bir kapasite sorunu yaşanmıyor. Ancak yüksek vaka sayıları nedeniyle hastaneler dâhil birçok iş yerinde ciddi personel eksiklikleri yaşanıyor.

Almanya'da şu an zorunlu karantina ve izolasyon süresi 10 gün. Koronavirüse yakalananlar izolasyona, temaslı kişilerse karantinaya alınıyor. Ancak virüse yakalanmış ya da temaslı kişiler, 7 gün sonunda yaptırdıkları testin sonucu negatif olduğu takdirde izolasyondan veya karantinadan çıkabiliyor. Karantina ve izolasyon zorunluluğunun 1 Mayıs itibarıyla kaldırılacağını hafta başında Bakan Lauterbach kamuoyuna duyurmuştu.

'GÖNÜLLÜK ESASI' KARARI ALINMIŞTI

Lauterbach, bu tarihten itibaren resmi olarak zorunluluktan çıkarılacak izolasyon uygulamasının "önemle tavsiye edilir" niteliğinde olacağını ve "gönüllülük esasına" dayanacağını açıklamıştı. "Mevcut kurallar işe yarıyor ancak uzun dönemde buna gerek yok" diyen Lauterbach, zorunluluğun sadece sağlık çalışanları için devam edeceğini vurgulamıştı. Bakan, bu alanda çalışanların virüse yakalanmaları hâlinde kendilerini beş gün izolasyona almak zorunda olacağını söylemişti.

Söz konusu kararın, Sağlık Bakanlığının ve Robert Koch Enstitüsü'nün tavsiyesi üzerine alındığı açıklanmıştı. (DW Türkçe)