Almanya Sağlık Bakanı, 60 yaş üstü için dördüncü doz aşıyı tavsiye etti

Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, tüm AB ülkelerinin 60 yaş üstü vatandaşlarına dördüncü doz Covid-19 aşısını olmaları için "acil olarak" tavsiyede bulunmaları gerektiğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin 60 yaş üstü vatandaşlarına dördüncü doz Covid-19 aşısını önermeleri gerektiğini belirtti.

Lauterbach, İsrail'den bir araştırmanın verilerine dayanarak, bu durumun “acil olarak gerekli” olduğunu ve konuyu bugün Brüksel'de yapılacak sağlık bakanları toplantısında gündeme getireceğini söyledi. Yeni varyantlar için üretilecek aşıların sonbahardan önce çıkmasını beklemediklerini, bu nedenle ikinci hatırlatma dozunun “acil” olduğunu belirten Lauterbach,  Omicron varyantı için özel geliştirilecek bir aşının eylül ayı itibariyle çıkmasını öngördüklerini belirtti.

Sağlık Bakanı Lauterbach, 17 Mart'taki açıklamasında, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) araştırmaların dördüncü doz aşının (ikinci hatırlatma dozu) gerekliliğini yeterince desteklemediğini, fakat bazı üye ülkelerin yaşlı popülasyonu için böyle bir uygulamaya gittiğini belirtmişti.

İsrail'de 27 Mart'ta sonuçları açıklanan bir araştırmaya göre, ikinci Pfizer-BioNTech hatırlatma dozu olanların, bir tane hatırlatma dozu olanlara kıyasla ölüm riskleri %78 oranında daha az. 

EMA, Omikron varyantı için özel üretilecek aşıların klinik deneme verilerinin Nisan ve Temmuz arasında açıklanmalarını beklediklerini belirtmişti. (Reuters)