Ali İlyas Hacı Nasır, 'Baba Şeyh' seçildi, Êzidîler meclisi terketti

Êzidîlerin ruhani lideri Baba Şeyh Xorto Heji İsmail'in ölümünün ardından yeni Baba Şeyh bugün resmi olarak duyuruldu. Şêxan doğumlu 41 yaşındaki Ali İlyas Hacı Nasır, yeni Baba Şeyh olarak tayin edildi. Azad Barış; “Tamamiyle bir iç müdahale oldu. Bu dinen ve ahlaken doğru değil” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Baba Şeyh’in vefatının üzerinden kırk gün geçtikten sonra bir araya gelen yaklaşık 250 Êzidî'nin kararıyla yeni Baba Şeyh belirlendi. Ali İlyas Êzidîlerin yeni 'Baba Şeyh'i olarak Laleş’te gerçekleştirilen törenle görevi resmen devraldı.

Êzidîlerde Baba Şeyh ve Êzidî Yüksek Ruhani Meclisi üyeleri, Êzidî Miri tarafından ancak Meclis ve Baba Şeyh makamı ve Êzidî şahsiyetlere danışılarak belirleniyor.

Êzidî toplumu içerisinde büyüyen ve eğitim gören Ali İlyas Haci Nasır, 1979 yılında Duhok’un Şêxan ilçesinde doğdu.

4 çocuk babası Nasır’ın dedesi 1920’den 1950’ye, babası da 1977’den 1995 yılına kadar Êzidî Kürtlerin Baba Şeyh’i olarak görev yaptı. Ali İlyas Hacı Nasır din eğitimini Laleş tapınağında tamamladı.

Êzidî toplumu içerisinde Baba Şeyh’in onayı ve kararı olmadan hiçbir tören veya etkinlik gerçekleştirilmiyor.

'SİYASİ BİR BABA ŞEYH OLACAK'

HDP Strateji Kurul Sözcüsü Azad Barış, Ali İlyas Hacı Nasır'ın Êzidî Cemaatlerinin tartışmalara dahil edilmeden ve herhangi bir kurumun veyahut vakıfların, kanaat önderlerinin fikrine başvurulmadan, kararın tamamen Mir Hazım Tahsin Beg'in Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile olan ilişkisinin ve KDP'nin birebir müdahalesiyle seçildiğini söyledi. Azad Barış, seçim sırasında bazı Êzidilerin meclisi terk ettiğini de belirtti. 

Êzidîlerin desteklemediği birinin seçildiğini belirten Barış, “hem diasporadaki Êzidîler hem 30 yıldır Peşmerge olan ve KDP'ye yakınlığıyla bilinen Kasım Şeşo bile rızalık göstermiyor. Şeyh Ali İlyas Hacı Nasır çok iyi biri aslında. Laleş Tapınağı'na kendini adamış biri. Êzidîlerin gönlünde iki isim vardı. Herkesi kucaklayan, babalık yapan vefat eden Baba Şeyh (Xorto Heji İsmail)'in bir kaç oğlu var ama onlar arasında iki ismi öne çıkıyor. En başından beri Heval'ı istemediler ama Ferhad olabilir denildi. Ferhad genç, okumuş, dünyayı bilen biri. Ancak bir kukla olmayacağı için Mir Hazım Tahsin Beg ve KDP bunu istemedi. Şu anda Êzidîlerin rıza göstermediği biri Baba Şeyh olarak seçildi. Aslında siyasi bir Baba Şeyh olacak” dedi.

'KABUL ETMİYORUZ'

İlyas Hacı Nasır'ın oy birliği ile seçilmediğini söyleyen Azad Barış, yaşanan tartışmaları şu sözlerle anlatıyor: “Êzidîliğin içini boşaltmak ve dünyaya karşı Êzidîliği savunacak birini istemiyorlar. 'Ne kadar bilinçsiz ne kadar çağdışı ne kadar cahil bıraksak o kadar iyi' diyorlar. Rusya, Kanada ve Amerika'da birkaç kişi ile konuştum. Avrupa'daki akademisyenler ile konuştum. 'Ne yapabiliriz?' Bunu politikleştirmenin de bir anlamı yok ama tamamiyle politik saiklerle birini seçmişler. Mir Hazım Tahsin Beg seçtirdi. Oy birliği ile seçilmiş biri değil. Cemaati, meclisi terk edenler var orada. Meclis terk edildiği zaman dolayısıyla katılım düşüyor. Mir Hazım Tahsin Beg verdiği bir röportajında 'ben seçtim' diyor. Şu an Êzidîler Mir Hazım Tahsin Beg'in Mirliğini tartışıyorlar. İlyas Hacı Nasır, KDP'nin seçtirdiği bir isim. Kabul etmiyoruz. Tamamiyle bir iç müdahale oldu, bu müdahalenin dinen ve ahlaken doğru değil. Bunun vebalini, günahı büyük. Suni bir şekilde müdahale etmek mübah değil. İnsanlık adına utanç verici.”

Etiketler baba şeyh ezidi