Ali Büyükyiğit uğurlandı

Emek Partisi Adana İl Yöneticisi Ali Büyükyiğit bugün Şambayadı köyünde düzenlenen toprağa verildi.

Fotoğraf: Evrensel
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Emek Partisi (EMEP) Adana İl Yöneticisi Ali Büyükyiğit, Adana’nın Şambayadı köyünde toprağa verildi. Önceki gün vefat eden Büyükyiğit'in mezarı başında yapılan konuşmalarda samimiyet ve fedakarlıkla verdiği sosyaliz mücadelesine dikkat çekildi.

Cenazesi bu sabah Yüzüncüyıl Cemevi’nden alınan Büyükyiğit’in köyündeki törene yakınları, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Büyükyiğit'in uzun süre çalıştığı Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, 10 Ekim aileleri, Büyükyiğit'in yoldaşları dostları ve yüzlerce kişi katıldı.

Evrensel'in haberine göre törende konuşan EMEP GYK Üyesi Halil İmrek, Deniz Gezmişler idam edildiğinde Büyükyiğit’in 17 yaşında olduğunu ve onların izinden gittiğini belirterek “Ama geçmişe takılmadan, işçi sınıfının bilimsel sosyalizmini kılavuz alarak mücadele etti. Bu kapitalist düzenin ancak işçi sınıfının örgütlü mücadelesi ile yıkılacağını biliyordu” dedi.  

'BÜYÜKYİĞİTLER HALKIN BAĞRINDA TAHT KURMAYA DEVAM EDECEK'

Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Ali Büyükyiğit’in işçi hareketi, halk hareketi yükseldiğinde en önde yürüyen, halkı aydınlatan ama zulmün zamanı geldiğinde, 12 Eylül cuntası kapıları çaldığında, herkesin moralinin bozulduğu anda “Yarınlar bizimdir yoldaşlar” diyen devrimcilerden olduğunu belirtti. Akdeniz şöyle devam etti: “Çukurova’da zindanlar, işkence tezgahları çürüdü. Ama Ali Büyükyiğit bugüne dipdiri en gencimiz olarak mücadeleyi getirdi. Saraylar, saltanatlar çürüdü. Onların isimleri artık anılmıyor. Ama Ali Büyükyiğitler halkının bağrında taht kurdular, kurmaya devam edecekler” dedi.

Büyükyiğit’in 12 Eylül’e varan süreçte halk hareketinin, işçi hareketinin dalga dalga büyüdüğü yıllarda fabrika fabrika, köy köy gezen bir devrimci olduğunu dile getiren Akdeniz, “12 Eylül işkencehanelerinde direnirken kulağını Adana’daki fabrikalara veren bir devrimci. Çünkü o dönem Adana’da 11 fabrikada 'cuntaya hayır' diyerek grevde olan, Sasa’nın, Paksoy’un, Milli Mensucat’ın yiğit işçileri var. İşte bu sınıfa güvendiklerinden dolayı sosyalizmden kopmadılar” dedi.

'COŞKUSU İLE HALKIN HABER ALMA HAKKINI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Gazetelerin genellikle yazarları ve muhabirleri ile tanındığını dile getiren Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, “Ama Evrensel gibi bir gazete bunun dışında pek çok emeğin toplamıdır ve Ali Büyükyiğit’in de bu gazetenin varoluşunda çok değerli katkıları var” dedi. Büyükyiğit’in bir işe coşku ile sarılmanın onu başarmanın yarısı olduğu bilinciyle hareket ettiğini dile getiren Polat, “Ali abi kendisinden 25 yaş küçüklerle ilişkilerinde, günlük çalışmaya çalışma biçimi, diyalog kurma biçimi ile onlarda hep sonsuz bir güvenle ‘Ben doğru bir yerdeyim ve doğru bir iş yapıyorum’ hissini uyandırmıştır. Bu açıdan da Ali abi son derece değerli bir insandır. Biz hep coşkusu, iyimserliği ve enerjisi ile halkın bilgi alma hakkını savunmaya devam edeceğiz” dedi. 

Anmada konuşan kardeşi Sefa Büyükyiğit, Ali Büyükyiğit'in mücadelesinde yanında olan dostlarını ve yoldaşlarını selamladı. Büyükyiğit, 12 Eylül darbesi sırasında işkenceyle katledilen Hasan Asker Özmen’in mezarının da bulunduğu Şambayadı Mezarlığı'na defnedildi. (Kaynak)