Alevi tarihi üzerine çalışmalarıyla tanınan İsmail Kaygusuz defnedildi

Alevi tarihi üzerine yazdığı sayısız kitap ve makaleyle tanınan eğitimci-yazar İsmail Kaygusuz memleketi Malatya'da toprağa verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Alevi tarihi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan eğitimci-yazar İsmail Kaygusuz, öğlen Malatya’nın Onar köyünde son yolculuğuna uğurlandı. 78 yaşında hayata veda eden Kaygusuz bir süredir kanser tedavisi görüyordu. Usta yazarın ailesi pandemi nedeniyle İstanbul’da herhangi bir uğurlama yapmadı. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat Twitter paylaşımında Kaygusuz için şu ifadeleri kullandı: “Yaprak döker bir yanımız…’ Kıymetli hocam filolog, arkeolog ve Anadolu’nun inanç tarihi uzmanı çok özel dostum Dr. İsmail Kaygusuz’u kaybettik. Onu birkaç kelime ile anlatamam. Çok üzgünüm. Ailesinin, öğrencilerinin, sevenlerinin, hepimizin başı sağ olsun.”

35 KİTAP YÜZLERCE MAKALE YAZDI

Eğitimci, edebiyatçı, romancı, oyun yazarı, araştırmacı yazar İsmail Kaygusuz, 5 Nisan 1944, Malatya-Arapgir-Onar köyünde doğdu. Yaşamı boyunca 35 kitaba imza atan Kaygusuz, yüzlerce makale yazdı.

Fransa’da Bizans dili ve epigrafisi, Paris ve Londra’daki çeşitli üniversitelerde Alevilik üzerine araştırmalar yaptı. 1985 yılı sonunda yurtdışına çıkan Kaygusuz, altı yıl Paris’te yaşadı. Paris’in çeşitli üniversitelerinde Alevilik çalışmaları içerisinde bulundu. Daha sonra Londra’ya yerleşerek, çalışma ve araştırmalarını burada sürdürmeye başlayan Kaygusuz’un, Alevilik inanç kurumları, felsefe ve tarihi üzerinde kitapları yayımlandı. Makaleleri Anadolu Araştırmaları, Belleten, Arkeoloji ve Sanat, Türk Arkeoloji Dergisi, Kavga ve Kervan dergilerinde yayımlandı. Devlet Tiyatroları repertuvarına alınmış üç oyunundan Silvanlı Kadınlar, İstanbul Şehir Tiyatroları ve Adana Devlet Tiyatrosu, Diyarbakır Şehir Tiyatrosu tarafından sahnelendi. İsmail Maşuki Duruşması, Bakırköy Yunus Emre Özgün Oyun yazma yarışmasında mansiyon kazandı. Silvanlı Kadınlar oyunuyla tanındı.

(KÜLTÜR SANAT MERKEZİ)