Akademisyenler enflasyonu hesapladı: TÜİK'le fark 3 kat

Ekonomistler ve akademisyenlerin oluşturduğu ENAGrup, enflasyonun martta aylık bazda yüzde 3,36 arttığını (TÜİK'e göre yüzde 1,08) hesapladı. Eylül-mart dönemi enflasyonu ise yüzde 27,89...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Enflasyon Araştırma Grubu (ENAGrup), mart ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK'in açıkladığı resmi verilerle, akademisyen ve ekonomistlerin yaptığı enflasyon hesaplaması arasında büyük fark olduğu ortaya çıktı.

ENAGrup'un 28 Şubat-31 Mart arasındaki günlük fiyat değişimlerine göre yaptığı hesaplamaya göre; fiyat endeksi yüzde 3,36 arttı. TÜİK bu oranı yüzde 1,06 olarak hesapladı.

Eylül 2020 - Mart 2021 dönemi enflasyonu ise yüzde 27.89 oldu.

EN ÇOK HABERLEŞME PAHALANDI

TÜİK alt grupları gösterge olarak alındığında en çok aylık düşüş eksi yüzde 1,86 ile lokanta ve oteller; en fazla yükseliş ise yüzde 17,82 ile haberleşme kaleminde gerçekleşmiştir.

ENAG-özellikli ürün grubu enflasyon hesaplamasına göre ise aylık en fazla düşüş yaşanan grup eksi yüzde 4,79 ile tuz, baharat, soslar; en fazla yükseliş görülen grupsa yüzde 17,82 ile telefon ve internet ücretleri ürün grubunda oldu. (EKONOMİ SERVİSİ)