AK Parti'den Başbuğ, Sağlar ve Ataklı hakkında suç duyurusu

AK Parti yaptıkları açıklamalar nedeniyle eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, eski CHP Milletvekili Fikri Sağlar ile gazeteci Can Ataklı hakkında 81 ilde suç duyurusunda bulunma kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bir hafta içinde iki kez MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşürken, siyasette de tansiyon yükseliyor. 'Türbanlı hakim' açıklaması nedeniyle hakkında soruşturma başlatılan eski CHP Milletvekili Fikri Sağlar için AK Parti de tüm illerde suç duyurusunda bulunma kararı aldı. AK Parti ayrıca eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve gazeteci Can Ataklı hakkında 'darbe imalı' açıklama yaptıkları iddiasıyla aynı şekilde 81 ilde suç duyurusu yapacak.

AK PARTİ: HAK VE ÖZGÜRLÜKLERDE EN GELİŞMİŞ ÜLKELER SEVİYESİNDEYİZ

Suç duyurularına ilişkin AK Parti Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada, "AK Parti teşkilatları olarak 81 ilimizde, Fikri Sağlar, Can Ataklı ve İlker Başbuğ hakkında Türk Ceza Kanununun 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme' başlığını taşıyan 21’nci maddesine istinaden, Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunuyoruz" denildi. Türkiye'nin AK Parti döneminde kalkınma ve demokrasi yolculuğunda önemli mesafeler kat ettiği savunulan açıklamada şöyle denildi:

Bu sayede ekonomiden hak ve özgürlüklere kadar her alanda dünyanın en gelişmiş ülkeleriyle mukayese edilebilecek bir yere geldiğimizi en iyi milletimiz biliyor. Türkiye’de halen darbenin çözüm olduğuna inanan faşist zihniyet her fırsatta değişik ifadelerle kendini göstermektedir."

'İYİ NİYETLİ AÇIKLAMALAR DEĞİL'

Fikri Sağlar'ın başörtüsü açıklamasıyla 'faşist yüzünü gösterdiği', Can Ataklı'nın 'darbe ve felaket çığırtkanlığı yaptığı', İlker Başbuğ'un ise 'zihinlerin gerisindeki darbe sevdasını açık ettiği' öne sürülen açıklamada, "Bugün seçilmişlerin en kritik demokratik mücadele süreci devam ederken, bu tür söylemlerin ve yaklaşımların, kesinlikle iyi niyetli olmadığı, arkasında farklı ajandaların ve gayelerin bulunduğu tartışmaya mahal vermeyecek şekilde açıktır. Unutulmamalıdır ki terörle ve her türlü vesayet odağı ile mücadele demokrasiyi koruma mücadelesidir. Halkımızın bu karanlık zihniyete hak ettiği dersi, demokrasi ve hukuk sınırları içinde vereceğinden şüphe duymuyoruz. Türkiye'nin 81 ilinde suç duyurusunda bulunuyoruz. Benzer her türlü girişime karşı da aynı kararlılıkla mücadele edeceğimizi özellikle belirtmek istiyoruz."

NE DEMİŞLERDİ?

Fikri Sağlar , Halk TV canlı yayınında "Kendimden söylemek istiyorum. Ben yargılandığım zaman, türbanlı bir hakimin karşısına gittiğimde benimle ilgili haklarımı koruyacağı ve adaleti yerine getirebileceği konusunda kuşkum var. Nitekim de başıma da geldi" demiş, AK Parti'den sert tepkiler gelmiş ve türban tartışması yeniden kamuoyu gündemine yerleşmişti.

İlker Başbuğ ise son kitabıyla ilgili Cumhuriyet gazetesine verdiği röportajda, 27 Mayıs darbesiyle ilgili soruya "23 Mayıs 1960 günü  DP Genel İdare Kurulu toplantısında Sıtkı Yırcalı, 'Derhal seçimleri yapacağımızı açıklayayım' deyince, Adnan Menderes’in cevabı 'derhal' olmuştu. Eğer Menderes, 25 Mayıs 1960 günü Eskişehir’de erken seçim tarihini açıklasaydı, 27 Mayıs askeri darbesi büyük bir olasılıkla önlenebilirdi. Çünkü erken seçim kararı almış bir hükümete karşı bir askeri darbenin gerçekleştirilmesi, açıkça milletin siyasi iradesine de vurulacak bir darbe olurdu" yanıtını vermişti.

AK Parti'den gelen 'darbe iması' suçlaması üzerine Başbuğ'un avukatı  İlkay Sezer "Müvekkilimiz Sayın İlker Başbuğ, 15 Temmuz darbe girişimi de dahil darbelere her zaman karşı çıkmış, her platformda bu görüşünü açıklamış birisidir. 27 Mayıs’ı Cumhuriyet'in getirdiği siyasal sisteme vurulan ilk darbe ve daha sonra yaşanılan askeri müdahaleler üzerinde önemli tesirler yarattığının altını çizen bir söyleşiden bugün farklı sonuçlar çıkartılmaya çalışılması yakın geçmişteki asılsız suçlamaları akla getirmektedir" açıklamasını yapmıştı.

Can Ataklı'nın Youtube kanalından yayınladığı 'Erdoğan seçimle gitmez' videosu tartışma yaratmıştı. Konuşmasına son günlerdeki tartışma nedeniyle "Darbe ihtimalini en az görenlerdenim. Bugünün koşullarında darbe yapabilecek kabiliyet yok. Bana göre darbe yapmak çok zor" diyen Ataklı, "Tayyip Erdoğan'ın gitmesi için çok büyük bir halk öfkesinin olması lazım. Büyük bir doğal afet, büyük bir deprem, başka bir doğal felaket… Çok büyük sel, çok büyük yangınlar… Hani Avustralya'yı yakan yangın vardı ya o kadar büyük yangınlar, deprem, çok büyük can kaybına yol açacak sel felaketi gibi… Ama en korkutucu olan Türkiye'nin bir askeri başarısızlık elde etmesi" ifadelerini kullanmıştı.
(HABER MERKEZİ)