MSB: TSK, anti-demokratik arayış içinde olanlara karşı mücadelesini sürdürecek

MSB, gazeteci Can Ataklı ve eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un açıklamalarının ardından başlayan "darbe iması" tartışmalarıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "Türk Silahlı Kuvvetleri, ülkemizin ve milletimizin güvenlik ve bekasını hedef alanlara ve her kim olursa olsun millet iradesini hiçe sayarak anti-demokratik arayış içinde olanlara karşı mücadelesini azimle sürdürmekte kararlıdır” denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Savunma Bakanlığı (MSB), gündemdeki darbe tartışmalarıyla ilgili gece yarısı açıklama yaptı.

Bakanlığın internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Anayasa ve yasalar çerçevesinde, emir komuta zincirinde görevine devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, “Türk Silahlı Kuvvetleri, ülkemizin ve milletimizin güvenlik ve bekasını hedef alanlara ve her kim olursa olsun millet iradesini hiçe sayarak anti-demokratik arayış içinde olanlara karşı mücadelesini azimle sürdürmekte kararlıdır” denildi.

ATAKLI VE BAŞBUĞ NE DEMİŞTİ?

Gazeteci Can Ataklı ve eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un açıklamaları AK Partililer tarafından darbe iması olarak yorumlanmış ve tepki çekmişti.

Ataklı, 2 Ocak'ta Youtube kanalında yayınladığı videoda “Tayyip Erdoğan seçimle gider mi? Bana göre hayır. Ne demek seçimle gitmez? O zaman darbe mi olacak? Vallahi darbe ihtimalini en az görenlerdenim. Bugünün koşullarında darbe yapabilecek kabiliyet yok. Teknik açından bana göre darbe yapmak çok zor. Tayyip Erdoğan'ın gitmesi için çok büyük bir halk öfkesinin olması lazım” demişti.

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ da, yeni kitabıyla ilgili Cumhuriyet gazetesinde, 4 Ocak günü yayınlanan söyleşide “Eğer Menderes, 25 Mayıs 1960 günü Eskişehir’de erken seçim tarihini açıklasaydı, 27 Mayıs askeri darbesi büyük bir olasılıkla önlenebilirdi. Çünkü erken seçim kararı almış bir hükümete karşı bir askeri darbenin gerçekleştirilmesi, açıkça milletin siyasi iradesine de vurulacak bir darbe olurdu. 27 Mayıs askeri müdahalesi Cumhuriyetin getirdiği siyasal sisteme vurulan ilk darbenin adıdır” ifadelerini kullanmıştı.

ÇELİK: BUNLAR RUH SAĞLIĞI YERİNDE İNSANLAR DEĞİL

Partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısıyla ilgili 4 Ocak'ta basın toplantısı düzenleyen AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Ataklı ve Başbuğ'a tepki göstermişti.

Çelik, “Çıkmış, 'Erdoğan seçimle gitmez, ancak doğal afet olması lazım' diyor. Bunlar ruh sağlığı yerinde insanlar değil. Bunlar bu ülkenin iyiliğini seven insanlar değil. Darbe, bir millete yapılacak en büyük kötülüktür. Orada şöyle bir cümle kullanıyor, 'Ordunun da darbe yapma kabiliyeti kalmamış.' Darbe meselesini kabiliyet olarak, olumlu bir şey olarak görüyor” demişti.

“Milletin 'Göz bebeğim, Mehmetçik' dediği bir orduya, kendi milletine silah çektirmek kadar büyük ahlaksızlıktır yoktur" diyen Çelik, İlker Başbuğ hakkında ise “Erken seçim olsaydı 27 Mayıs darbesi olmazdı diyor. Ondan sonraki cümlesinde darbenin iyi bir şey olmadığını, darbenin Cumhuriyet değerlerine saldırı olduğunu söylüyor. Garip olan şu, CIA Başkanına atıf yaparak, 'erken seçim olsaydı darbe olmazdı' arkasından da 'CIA Başkanının da dediği gibi erken seçim olsaydı CHP iktidara gelecekti' dolayısıyla da ordunun darbe yapmasına gerek kalmayacaktı gibi bir mantık çıkıyor. Zoraki, güdümlü demokratlık bir yere kadar. Kafanızın bir tarafında vesayet, bir tarafında demokratlık olduğunda bunun melezleşmesinden bir şey çıkmıyor, kokteyl demokratlık olmuyor. Ya demokrat olursun ya olmazsın” şeklinde konuşmuştu.

Tartışmaların ardından Milli Savunma Bakanlığı'nın 6 Ocak saat 00.02'de paylaştığı açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Millî Savunma Bakanlığı, tüm birlik ve kurumları ile başta FETÖ, PKK/YPG ve DEAŞ gibi terör örgütleri olmak üzere;

Her türlü tehdit ve tehlikeye karşı; asil milletimizin sevgisi, güveni ve duasından aldığı ilhamla, “Ölürsem şehit kalırsam gazi” anlayışıyla yurt içinde ve sınır ötesinde görevlerini kahramanlık ve fedakarlıkla ifa etmektedir.

Peygamber Ocağı olarak da bilinen Türk Silahlı Kuvvetleri, binlerce yıllık şanlı tarihimizden süzülüp gelen milli, manevi ve mesleki değerleriyle;

-Aklın ve bilimin ışığında,

-Anayasa çerçevesinde,

-Yasalar ve Sn. Cumhurbaşkanımızın direktifleri doğrultusunda,

-Sıralı amir ve komutanların emir ve komutasında,

-Milletinin emrinde, görevinin başındadır.

Türk Silahlı Kuvvetleri, ülkemizin ve milletimizin güvenlik ve bekasını hedef alanlara ve her kim olursa olsun millet iradesini hiçe sayarak anti-demokratik arayış içinde olanlara karşı mücadelesini azimle sürdürmekte kararlıdır.” (HABER MERKEZİ)