AFP, kadınların başarısını yazdı: Türkiye'de kültür savaşları

AFP, Merve Dizdar'ın Cannes ödülünü ve Kadın Milli Voleybol Takımı'nın şampiyonluğu sonrası yaşananları, "Türkiye'nin kazanan kadınları, kültür savaşlarını ateşliyor" başlıklı haberinde ele aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Oyuncu Merve Dizdar'ın Cannes Film Festivali'nde 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülüne layık görülmesinin ve Kadın Milli Voleybol Takımı'nın Milletler Ligi (VNL) ve Avrupa Şampiyonası'nı kazanmasının ardından Türkiye'de başlayan tartışmalar Fransa basınına yansıdı. Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, konuyu "Türkiye'nin kazanan kadınları, kültür savaşlarını ateşliyor" başlıklı haberinde ele aldı.

Söz konusu başarıların ülkedeki 'pek çok kalbi gururla doldurduğunu' fakat bu başarıların aynı zamanda kültür savaşlarını beraberinde getirdiğini belirten AFP, Dizdar'ın mayıs seçimleri öncesinde Cannes'da yaptığı konuşmada ödülünü 'ne olursa olsun umut etmekten vazgeçmeyen kız kardeşleri ve Türkiye'de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlar armağan' ettiğini hatırlattı. Ajans, TRT'nin şampiyonluğun ardından açık lezbiyen kimlikli Ebrar Karakurt ile röportaj yapmadığını da anımsattı.

'HERKES KAVGA EDECEK BİR BAHANE BULUYOR, SANAT VE SPOR İSTİSNA DEĞİL'

"Dolayısıyla, son on yılların en acı verici ekonomik krizlerinden birinin yaşandığı bir dönemde Türklerin moralini yerine getirebilecek bu iki an, bölünme ve nefret konusu haline geldi" yorumunda bulunan AFP, haberinde MetroPoll araştırma şirketinin kurucusu Özer Sencar'ın görüşlerine de yer verdi. Sencar, Türkiye'yi ayıran çatlakların daha kötü bir hâl almaya başladığı değerlendirmesini yaptı. Özer Sencar, konuya ilişkin gözlemlerini, "Toplumdaki kutuplaşma öyle bir boyuta ulaştı ki herkes kavga edecek bir bahane buluyor; sanat ve spor da burada bir istisna teşkil etmiyor" sözleriyle dile getirdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden tarihçi Doğan Gürpınar da konuya ilişkin olarak, Erdoğan'ın yenilgiye uğramış siyasi rakiplerinin yönetimine karşı seslerini yükseltmek için kültür ve sporu daha fazla kullanmaya başlayabileceğini söyledi. Gürpınar, "(Seküler) çevreler, seçim yenilgisinden sonra kültür ve spora daha çok sarıldı" diye konuştu. 

'DİK DURUP UTANMAMALARI DAHA ÇOK RAHATSIZ EDİYOR'

Dizdar ve Kadın Milli Voleybol Takımı'nın başarılarının ardından Türkiye kamuoyunda yaşanan tartışmaların ve Dizdar ile özellikle Ebrar Kararkurt'a yönelik açıklamaların hatırlatıldığı haberde, Gürpınar'ın 'voleybol takımının muhafazakarlar arasındaki "sporun erkeklere ayrılmış" bir alan olduğu algısını yıktığı' değerlendirmesinde bulunduğu aktarıldı. Gürpınar, "Takım, kısa ve öz bir şekilde kadınların gücünü milli gururla bir araya getirdi" dedi.

Sencar da "Bu, toplumun muhafazakar ve ataerkil kesimlerinin duygularını ciddi anlamda incitti" ifadelerini kullandı. Kaos GL'den Yıldız Tar da AFP'ye yaptığı açıklamada, "İlkokul düzeyindeki zorbalık karşısında dik duruyorlar ve utanmıyorlar. Bu da bu çevreleri daha çok rahatsız ediyor" değerlendirmesini yaptı. (DIŞ HABERLER)